Вести

Регионални центар  за управљање отпадом „Халово“ -Потписан уговор са консултантима за јавно-приватно партнерство

Регионални центар за управљање отпадом „Халово“ -Потписан уговор са консултантима за јавно-приватно партнерство

У оквиру пројекта Регионалног центра за управљање отпадом „Халово“,у Зајечару је потписан уговор са консултантима за јавно-приватно партнерство у процесу одабира приватног партнера – оператера будућег Регионалног центра за управљање отпадом „Халово“.

У име Координационог тела које руководи реализацијом пројекта будућег Регионалног центра за управљање отпадом „Халово“ уговор је потписао шеф Координационог тела Бошко Ничић, док је у име консултаната, односно конзорцијума који чине: Адвокатска канцеларија „Тасић и партнери“ из Београда, консултантско предузеће ТТИ група из Београда и компанија ВТС порези и финансије, која чини део светске ВТС глобалне мреже, уговор потписала Марија Тасић, представник конзорцијума консултантских фирми.

Према речима градоначелника Зајечара, Бошка Ничића, коначно, након дужег времена се дошло до завршне фазе реализације пројекта Регионалне депоније „Халово“.

-Десет година траје процедура онога што је требало да се обави по Закону, правилницима, стандардима. Коначно смо добили сагласност Министартсва за заштиту животне средине, када је у питању регионални план управљања отпадом. Координационо тело, које чине градоначелници и сви председници општина укључени у пројекат Регионалне депоније Халово, ушло је у поступак избора консултанта за јавно приватно партнерство, а тај посао заједно са нама ради РАРИС. Данас су овде са нама они који су на тендеру изабрани за консултанте, а то је конзорцијум који чине: Адвокатска канцеларија „Тасић и партнери“ из Београда, консултантско предузеће ТТИ група из Београда, специјализовано за комуналне делатности и компанија ВТС порези и финансије, део светске ВТС глобалне мреже. Након овог потписивања уговора стајаће клаузула на основу које неће моћи тако лако да се напушта пројекат, као што је био случај са Кладовом, јер ћемо тешко наћи стратешког партнера за јавно приватно партнерство, ако тај партнер не зна тачне количине отпада којим може да располаже, а од тога ће нама зависити цена одлагања отпада, прераде отпада итд. Трудићемо се да имамо добар избор партнера, да што мање комунланог отпада остане у земљи, да што више отпад буде прерађен, а да грађане то што мање кошта кроз цену извожења смећа, рекао је градоначелник Зајечара и председник Координационог тела које руководи реализацијом пројекта Бошко Ничић.

Владан Јеремић директор РАРИС-а je истакао да је задатак консултаната да спреме међународни тендер на коме ће се одабрати приватни оператер који ће изградити и управљати Регионалним центром за управљање комуналним отпадаом за источну Србију, у коме ће учествовати седам локалних самоуправа – два града и пет општина.

Конзорцијум чине искусни чланови који имају довољно релевантног пословног искуства у пројектима јавног-приватног партнерства али и у делу у комуналних услуга.

-Са нама су и саветници у области за економска и финансијска питања, тако да ћемо на овом пројекту објединити локално искуство са међународним искуством у овој области. Наш задатак ће бити да сачинимо предлог пројекта на бази већ постојеће документације и да осмислимо бизнис модел који ће објединити интересе како будућег приватног партнера, тако и локалних самоуправа и допринети очувању животне средине. Други део нашег задатка је да се припреми тендерска документација којом ће се позвати приватни партнер у једној јаној набавци, рекла је Марија Тасић, представник конзорцијума консултантских фирми.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.