Вести

Обновљени Дани  Гамзиградске бање

Обновљени Дани Гамзиградске бање

У Гамзиградској бањи одржани су 3. Дани Гамзиградске бање,културно-туристичка манифестација са богатим програмом.

Помоћник градоначеника Зајечара Саша Ивановић је обраћајући се окупљеним посетиоцима истакао да Гамзиградска бања заслужује сличне манифестације готово свакодневно , јер заједно са Ромулијаном треба да буде носилац туристичког развоја овог краја. Председник месне заједнице Жељко Шоршокановић је изразио задовољство што су после једногодишње паузе обновљени Дани Гамзиградске бање и изразио наду да ће наредне године трајати дуже, како би оправдали назив.

У оквиру Дана Гамзиградске бање изведен је садржајан музичко- сценски програм који је започео наступом Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац “, а настављен је луткарском представом „Агенција за родитеље“ Драмске секције ОШ „Десанка Максимовић“ а наступили су и Фолклорни ансамбл Града Зајечара и Фолклорна секција друштва Рома Зајечар.Одржан је и концерт младог , талентованог певача Игора Гмитровића .

У уметничком делу програма, у холу испред библиотеке на првом спрату Специјалне болнице за рехабилитацију ГАМЗИГРАД отворена је изложба слика академских сликара из Зајечара као и изложба фотографија Историјског архива Тимочка Крајине, посвећена историјату Гамзиградске бање.

Директор Болнице Др Раде Костић је отварајући изложбу слика и фотографија подсетио на историјат Гамзиградске бање, која је годинама било обично купалиште. Лечилиште је постала 1978 године када је отворена Специјална болница , тада Завод за рехабилитацију, и да за лечење пацијената користи природну термоминералну воду од 42 степена Ц.

На месту првог и најстаријег купалишта у Бањи , зајечарски сликари Браниша Ђорђевић, Мирко Стокић И Зоран Милићевић осликали су мурал.

У наставку уметничког програма,познати зајечарски књижевник Саша Јеленковић читао је поезију из своје нове књиге „Гибралтар“, у библиотеци Специјалне болнице за рехабилитацију ГАМЗИГРАД“. Јеленковић је добитник престижних књижевних награда : „Дисова награда“„Матићев шал“,“ Борислав Пекић“, „Милан Ракић“ и „Васко Попа“ .

У оквиру Дана Гамзиградске бање организовано је и такмичење у припремању рибље чорбе , изложба традицоналне трпезе, турнир у малом фудбалу и такмичење у риболову.

Организатори манифестације су Установа Народно позориште Тимочке Крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“ , Месна заједница Гамзиградска бања, Спортски савез и Туристичка организација Града Зајечара, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.