Вести

Едвин Сугарев у Зајечару

Едвин Сугарев у Зајечару

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић састао се са генералним конзулом Републике Бугарске у Нишу, Едвином Сугаревим.

На састанку је било речи о међусобној сарадњи и положају припадника бугарске националне заједнице на територији Зајечара, али и многим заједничким пројектима Зајечарске и Видинске области чија је реализација уплану.

-Оно што је јако битно и што треба што пре урадити јесте организација билатералног састанка два министарства саобраћаја, бугарског и нашег, у Видину или Зајечару, и да поразговарамо, пошто су наши планови већ јасни. Поред тога што је сређен пут од Параћина до Вршке Чуке, тај пут ће се у наредне две или три године још проширивати, а то је јасан став и државног врха, али је са друге стране проблематичан део од граничног прелаза „Кула“ до Видина, а нама је то итекако значајно и због промета робе, људи, али и развоја туризма“, рекао је након састанка градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Конзул Републике Бугарске у Нишу Едвин Сугарев, је у разговору са градоначелником истакао да ће Бугарска, која тренутно председава Саветом Европе помоћи читавом западном Балкану у процесу интеграције ка Европској Унији. Осим сарадње на инфраструктурним пројектима, бугарски конзул је нагласио да су важни и пројекти у области културе.

-Бугарска је тренутно председавајућа Саветом Европе и један од њених приоритета је убрзан пут Западног Балкана према Европској унији, и у том смислу Србија и Црна Гора су напредовале на том путу.

Што се тиче евроинтеграција, инфраструктуре и дигиталног повезивања, дигиталне конекције и везе су од великог значаја, тако да у том светлу инфраструктурне потребе и планова, повезивање Зајечарске области са Видинском облашћу су од веома великог значаја и ја сам преузео обавезу да направим контакте на највишем нивоу да се то питање покрене.

Друга идеја о којој смо причали и на чему сам веома захвалан градоначелнику Ничићу је идеја о стварању клуба српско-бугарског пријатељства који би био активан овде и који би помагао за културно повезивање и на свим нивоима, како би превазишли све проблеме што су били током историје. Разговарали смо и о културној сарадњи и о вашим музичким фестивалима који се овде организују. Ја ћу се потрудити да бугарска страна узме учешће људи из више различитих сфера, нагласио је Едвин Сугарев.

Ничић је приликом посете бугарског конзула нагласио да се са Бугарима у Зајечару већ ради на реализацији два значјана пројекта, изградњи камп насеља на Краљевици и набавци смећара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.