Вести

Град Зајечар се припрема за највећу рок  манифестацију у Европи – 52. Гитаријаду!

Град Зајечар се припрема за највећу рок манифестацију у Европи – 52. Гитаријаду!

70 неафирмисаних рок бендова са простора бивше Југославије и Бугарске пријавило се за учешће на овогодишњој Гитаријади, а жири, који је данас заседао, имао је тежак задатак да издвоји десет најбољих, који ће учествовати у такмичасрском делу највеће роцк манифестације ове врсте у Европи. На Краљевици су увелико у току радови на уређењу простора који ће служити за одржавање Гитаријаде.

Сви хотелски капацитети у граду су пребукирани, а инетресовање за рок камп никада није било веће.

-70 рок бендова са простора бивше Југославије и Бугарске пријавило се за овогодишњу Гитаријаду. Данас је жири заседао и ми ћемо већ у току сутрашњег дана саопштити имена 10 такмичарских бендова који ће учествовати, наводи градоначелник Зајечара Бошко Ничић износећи детаље о организацији и припремама за 52. Гитаријаду и наводећи да је по први пут, сходно и генералном плану који ће ових дана бити усвојен, али и просторним плановима који су раније рађени, почело уређење друге фазе Краљевице.

-Овогодишња Гитаријада ће заиста бити квалитетна и сходно томе, ми смо започели процес да Гитаријада, по први пут, добије свој дом, простор на коме ће се ова манифестација увек одржавати. То је изнад бившег вашаришта, са десне стране пута према Краљевици, а насупрот будућег Музеја рокенрола и поред самог кампа који ће бити касније саграђен. Ове године урадиће се само прва фаза тог пројекта, који ће касније, када буде завршен, већ за идућу Гитаријаду, имати зидане, додуше од лаких материјала, просторе и за ВИП ложу и за смештај учесника, за припрему бендова пред наступе. Ове године ће тај простор бити ограђен, то се управо ради, после равњања терена, који је направљен са падом, тако да сваки посетилац, и онај у последњем реду може све да види. Бина ће бити окренута према шуми, Краљевици, тако да бука неће толико узнемиравити грађане, истиче Ничић и додаје:

-Испод Хиподрома се ради „вашариште“ чија ће површина бити два и по пута већа од површине садашњег вашаришта, чиме ћемо омогућити да се више не стварају гужве поред самог главног пута. Направиће се један велики плато, он ће за време Гитаријаде бити коришћен као паркинг, очекујемо да ћемо моћи да сместимо ту преко 5.000 аутомобила. Након тога, уследиће асфалтирање тог простора, па људи неће више газити по блату кад је вашар, а када није вашар, то ће бити обезбеђен паркинг за тешке камионе, да више камионе возачи не би паркирали где год стигну. На том простору ће бити и полигони за обуку возача. Ради се и пут који ће повезати скретање код натписа „Добро дошли“ са вашариштем, али ћемо исто тако, поред два прилазна пута која ћемо асфалтирати из правца Шљивасрког пута, урадити и пут који ће према вашаришту, ићи директно од „надвожњака“, са десне стране. Тако ће бити много више простора када су велики догађаји, биће и евакуационих траса за возила Хитне помоћи, Ватрогасне службе, полиције… Ми нећемо журити да ти путеви буду завршени за Гитаријаду, до тада ће путеви вероватно бити посути ризлом, а онда када комплетно урадимо пројектну документацију, када обезбедимо довољна средства у буџету, онда ћемо то завршити.

Амбиције градске власти су велике и планови се, када је реч о уређењу Краљевице, овде не завршавају.

-У плану је да, тамо где је Хиподром, буде направљен Атлетски стадион и то би у Зајечару био један искорак у тој области, а биће и картинг стазе тамо где је већ то најављивано. За њу тражимо партнера, као би ушли у јавно-приватно партнерство за њену изградњу. Тиме би читав комплекс био затворен, а надамо се да ће се јавити и инвеститори када читав тај комплекс буде завршен, да направе један озбиљан хотел, пре свега за смештај спортиста и спортских екипа за које би, уз овакве садржаје, Зајечар постао атрактиван за припрему спортских екипа у свим спортовима. Имамо и Спортску халу, и слободну балон халу коју можемо додатно да поставимо испред саме хале, један терен. Рачунамо да ће за највише годину дана, поново бити доведена у нормално стање и Спортска хала у Котлујевцу. Можемо онда да кажем да Зајечар може да буде атрактиван за спорт, каже Ничић.

Ничић истиче и да је жеља организатора била да роцк групе које се такмиче на Гитаријади буду смештене у новоизграђеном бунгалов насељу, међутим то неће бити могуће с обзиром на то да је рок за завршетак овог насеља по пројекту ИПА новембар месец ове године.

-Сви хотелски капацитети у граду су пребукирани, а инетресовање за наш роцк камп никада није било веће. Сва јавна предузећа су ангажована и људи се труде, тамо где ће бити рок камп, сутра већ креће уређење зеленила, биће организовано крчење шибља.

Велики број моториста се пријавио, иако се не одржава паралелно Гитаријада са мото скупом“, наводи Ничић и додаје:

-Припремљени су спотови који ће ићи на националним медијима, припремљене су плакате, мајице… Ово ће бити једна од најбољих Гитаријада.

Подсетимо, овогодишња Гитаријада одржава се од 28. до 30. јуна, а током ова три дана наступиће прошлогодишњи победници „Ки“ из Македоније, „Психомодо поп“, Саџон, “Галија“ и „Неверне бебе“, који су у Зајечару тријумфовали пре 40, односно 35 година, као и „Хаџи продане душе“ који су победили 2016. и Никола Чутурило Чутура. Фестивал ће затворити „Партибрејкерси“, Били Ајдол и „Спори ритам бенд“, а водитељ све три вечери биће Дејан

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.