Вести

Управљање ризицима од поплава на сливу Тимока

Управљање ризицима од поплава на сливу Тимока

Град Зајечар је први град са којим је ОEБС мисија у Србији успоставила партнерство у циљу управљања ризиком од поплава на сливу реке Тимок.

Да би се умањиле штетне последице поплава потребно је едуковати становништво како да правовремено и на најбољи начин преузму све мере како би се заштитили од угрожености. То можемо једино кроз успостављање партнерства између државних органа, локалних власти и цивилног сектора. Кључне активности у одбрани од поплава су едукација становништва, подизање свести и промовисање најбољих пракси како би створило друштво отпорно на ризик од поплава,

изјавила је саветница за заштиту животне средине мисије ОЕБС – а у Србији Оливера Зуровац Кузман.

ЈП „Србија воде“ се укључило у ову акцију управљање и одбрана од поплава. Желимо да упозоримо локалне самоуправе на планирање простора како би избегли поплаве. Не желимо више да се понови сценарио из 2010. године, због тога је урађен главни пројекат заштите града који подразумева решење на три реке. Планира се реализација велике инвестиције од милијарду динара, али Град Зајечар мора прво решити питање имовинско правних односа, јер техничка документација је спремна,

изјавио је главни инжењер за водоснабдевање Србија воде Дарко Јанић.

Састанку су присуствовали представници неколико државних институција: Министарство за енергетику, развој и заштиту животне средине, Републички хидрометеоролошки завод, Сектор за ванредне ситуације, Србија воде.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.