Вести

Извиђачки марш до Планинице и Лубнице Фото: Бест

Извиђачки марш до Планинице и Лубнице

Поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, Одред извиђача "Ђорђе Симеоновић" организовао је марш „Ратним путем Тимочке дивизије“.

Након окупљања на Тргу ослобођења и полагања венаца на споменик палим борцима, скаути су марширали 16 километара до Планинице и Лубнице, где су одржали пригодне беседе и одали почаст прецима који су животе дали за слободу.

По избијању Првог светског рата тимочке дивизије биле су у саставу Прве армије и учествовале су у чувеним маршевима преко Аранђеловца, Лазаревца и Жупањца. Тимочка дивизија првог позива стављена је 17. августа под команду генерала Степе Степановића.

Марш „Ратним путем Тимочке дивизије“ помогли су Град Зајечар, Касарна "Никола Пашић", СУБНОР, Удружење бораца, Народни музеј, МЗ Лубница и Планиница, а осим извиђача учествовали су чланови СУБНОР-а и Удружења грађана „Медиум“ из Лубнице.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 10
  авг
  У Лубници одржана манифестација „Пантелејски сабор”

  У Лубници код Зајечара у уторак 9. августа први пут је организована манифестација традиционалног народног стваралаштва „Пантелејски сабор“, на захтев мештана Лубнице, с циљем очувања културног наслеђа овог краја.

  Више
 • 20
  мај
  Реконструкција Дома културе у Лубници

  Радови на реконструкцији Дома културе у Лубници изводе се захваљујући донацији. У договору са градоначелником Велимиром Огњеновић „Еко пумпе“ донирале су 1,8 милиона динара.

  Више
 • 10
  нов
  Уређује се центар села у Планиници

  У зајечарским селима се интезивно ради ових дана, тако да је заменик градоначелника, др Мирко Николић, обишао са сарадницима и село Планиницу, где је у току уређење парка у центру села.

  Више
 • 10
  нов
  Сређени атарски путеви у Лубници

  Многи путеви у зајечарким селима били су руинирани, а до неких места било је и немогуће доћи пољопривредним машинама. Међутим, протеклих месеци захваљујући средствима из градског буџета и добром сарадњом са месним заједницама, у многим селима сређени су атарски путеви.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.