Вести

Извиђачки марш до Планинице и Лубнице Фото: Бест

Извиђачки марш до Планинице и Лубнице

Поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, Одред извиђача "Ђорђе Симеоновић" организовао је марш „Ратним путем Тимочке дивизије“.

Након окупљања на Тргу ослобођења и полагања венаца на споменик палим борцима, скаути су марширали 16 километара до Планинице и Лубнице, где су одржали пригодне беседе и одали почаст прецима који су животе дали за слободу.

По избијању Првог светског рата тимочке дивизије биле су у саставу Прве армије и учествовале су у чувеним маршевима преко Аранђеловца, Лазаревца и Жупањца. Тимочка дивизија првог позива стављена је 17. августа под команду генерала Степе Степановића.

Марш „Ратним путем Тимочке дивизије“ помогли су Град Зајечар, Касарна "Никола Пашић", СУБНОР, Удружење бораца, Народни музеј, МЗ Лубница и Планиница, а осим извиђача учествовали су чланови СУБНОР-а и Удружења грађана „Медиум“ из Лубнице.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 03
  нов
  ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ДАНА ЖАЛОСТИ

  Проглашава се Дан жалости на територији Града Зајечара, поводом несреће која се догодила на сепарацији Рудника лигнита „Лубница“ у Грљану, у којој су животе изгубили рудари: Дејан Крајњановић и Љубиша Босиљковић.

  Више
 • 07
  авг
  „Михољски сусрети села“ у Лубници

  У Лубници код Зајечара јуче су први пут одржани „Михољски сусрети села“, манифестација која се финансира средствима Министарства за бригу о селу Републике Србије и Града Зајечара, с циљем обогаћивања друштвеног и спортског живота становника села и неговања традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа.

  Више
 • 12
  апр
  Помоћник министра пољопривреде у Зајечару: Завршена подела кукуруза, у току процес увођења е-Аграр система

  Данас је у селу Лубница за произвођаче млека организована подела кукуруза из робних резерви. Овом приликом Зајечар је посетио помоћник министра за пољопривреду Александар Богићевић и заједно са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем разговарао са пољопривредницима из Лубнице.

  Више
 • 10
  авг
  У Лубници одржана манифестација „Пантелејски сабор”

  У Лубници код Зајечара у уторак 9. августа први пут је организована манифестација традиционалног народног стваралаштва „Пантелејски сабор“, на захтев мештана Лубнице, с циљем очувања културног наслеђа овог краја.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.