Вести

Одржана 38. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак”

Одржана 38. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак”

У Вражогрнцу, код Зајечара, одржана је дводневна 38. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак”.

У оквиру 38. Смотре народних обичаја „Вражогрначки точак”, прве вечери у црквеној порти у Вражогрнцу, организовано је вече кореографског фолклора на коме су учествовали КУД-ови из: Вражогрнаца, Великог Извора, Халова, Градскова и Осипаонице, као и Фолклорни ансамбл Друштва Рома „Јовица Јоца Михаиловић” и ГФА „Зо-Ра” из Зајечара.

Манифестацију је отворила Елена Матковић, градска већница за културу у Зајечару.

„Заједничким снагама чувамо богатство традиције овог краја, кроз манифестацију која траје скоро четири деценије. На овај начин, кроз манифестацију као што је ’Вражогрначки точак’ чувамо идентитет једног народа. Циљ нам је да сачувамо од заборава обичаје и да их уткамо у савремено друштво, како би се будуће генерације подсећале на своје корене”, истакла је Матковић.

Друге вечери оцењивао се сценски приказ обичаја и наступ изворних група КУД-ова из Вражогрнца, Сикола, Оштреља, Звездана и Рготине, као селекција за учешће на Републичким смотрама народног стваралаштва у Горњем Милановцу и Тополи.

„Вражогрначки точак” је јединствена смотра приказа народних обичаја у Србији, а селектор Светлана Азањац накнадно ће донети одлуку ко ће учествовати на поменутим смотрама.

У оквиру манифестације одржано је и такмичење у кувању гулаша. Према одлуци жирија, победник је Владимир Добросављевић, друго место освојио је Радмило Павловић, а треће екипа „Коле и пулени”.

Организатор манифестације „Вражогрначки точак” је Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар, у сарадњи са Туристичком организацијом града Зајечара и Месном заједницом Вражогрнац, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.