Вести

Одржан 37. Сабор фрулаша: “Мајсторско писмо” у руке Жарка Стојковића

Одржан 37. Сабор фрулаша: “Мајсторско писмо” у руке Жарка Стојковића

У Грљану, код Зајечара, одржан је 37. Сабор фрулаша, једна од најстаријих манифестација народног стваралаштва у Србији, на којој се организује такмичење на традиционалним народним дувачким инструментима.

Сабор је одржан два дана, а претфестивалске вечери наступили су КУД-ови из: Вражогрнца, Халова, Звездана, Градскова, Копривнице и Гамзиграда. Културно-уметничком програму предходио је велики дефиле учесника кроз село.

Учеснике програма и велики број посетилаца манифестације поздравила је Елена Матковић, градска већница за културу.

Друге вечери, учесници овог сабора такмичили су се на традиционалним народним дувачким инструментима: фрула, окарина, дудук, гајде, кавал, двојнице и кланет, у две категорије: до 16 година и од 16 година.

“Мајсторско писмо”, награда која се додељује за изузетан допринос у очувању инстументалне традиције Србије на Сабору фрулаша у Грљану, додељено је Жарку Стојковићу из Боговине, осамдесетпетогодишњем мајстору фруле, који је својим наступом одушевио не само жири који му је доделио награду, већ и публику.

У категорији учесника старијих од 16 година, најбољи фрулаш Сабора је Милош Јоновић из Бољевца, најбољи дудучар је Александар Кулић из Сумраковца, а награда за најбоље одсвирано коло припала је Данилу Степановићу из Влаола код Мајданпека. У категорији учесника до 16 година, награда за најбоље одсвирано коло припала је Вуку Дреновцу из Јовановца код Крагујевца, а награда за најбоље одсвирану песму додељена је Мињи Гергић из Брестовца код Бора.

Најбољи фрулаш овогодишњег Сабора Милош Јоновић из Бољевца, почео је да свира фрулу са 10 година.

Организатор овог сабора је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, у сарадњи са Месном заједницом Грљан, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.