Вести

У Шипикову одржан 17. „Илиндански сабор”

У Шипикову одржан 17. „Илиндански сабор”

У Шипикову, код Зајечара, одржана је традиционална културно-уметничка манифестација 17. „Илиндански сабор”.

У присуству великог броја посетилаца, манифестацију је отворила Елена Матковић, градска већница за културу у Зајечару.

„Сваке године на празник Светог Илије, Шипиково постаје стециште традиције и обичаја и народног стваралаштва. Ево скоро две деценије заједно одржавамо ову манифестацију и Град Зајечар је поносан на ту бројку. Ове манифестације су нашој локалној самоуправи од великог значаја јер је традиција неисцрпна ризница најлепших обичаја и она као таква чува дух једног народа. Чувајте и негујте и влашке обичаје кроз песму и игру, јер је то начин и да сачувате културу једног народа, како би наши млади знали који су им корени”, истакла је Матковић.

Прва је наступила деветогодишња Миња Гергић из Брестовца код Бора, чија је бака из Шипикова, која је својим свирањем на фрули одушевила изузетно велики број посетилаца манифестације.

У богатом програму потом је наступило шест КУД-ова: „Божур” из Звездана, „Слога” из Вражогрнца, „Ромулијана” из Гамзиграда, „Граничар” из Халова, „Градец” из Градскова и „Пензионер” из Зајечара.

Организатор сабора је Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар, у сарадњи са Месном заједницом Шипиково, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.