Вести

 „ДЕНС“ окупио најмлађе чуваре традиције Тимочке Крајине

„ДЕНС“ окупио најмлађе чуваре традиције Тимочке Крајине

У Градскову је одржана 24. Међуокружна смотра дечјег народног стваралаштва „ДЕНС“. Учествовало је 11 дечјих фолклорних група из КУДО-ва са подручја градова Зајечар и Бор и општина Књажевац, Бољевац, Неготин и Мајданпек, са више од 250 учесника.

Са подручја града Зајечара учествовало је чак 5 дечјих фолклора: Из Звездана, Великог Извора, Халова, Дубочана и Рготине, са подручја града Бора фолклори из Злота и Бора, као и дечји фолклорни ансамбли из Књажевца, Мајданпека и Јабуковца у неготинској општини. Учествовали су солиста на фрули и певачка група из Илина у општини Бољевац, а смотру је отворио сениорски фолклор села домаћина, Градскова, који тренутно нема дечји фолклор. Циљ смотре која је основана 1996. године је да подстиче изворно народно стваралаштво код најмлађих и презентује, промовише и штити нематеријално културно наслеђе Тимочке Крајине и традиционално се организује на Лазареву суботу или Врбицу.

Након свечаног дефилеа главном улицом и заједничког кола у центру Градскова, смотра је одржана у Дому културе. Манифестацију је отворила градска већница за културу Елена Матковић.

„Денс“ нема такмичарски карактер, али се организује уз присуство представника Централног Савеза аматера Србије који врши селекцију група за учешће на Смотри народног стваралаштва деце Србије у Бадњевцу код Крагујевца. Селектор Зоран Катић предложиће Савезу аматера да на републичкој смотри са подручја зајечарског округа учествују дечји фолклори „Ђорђе Генчић“ из Великог извора, „Граничар“ и Халова и „Коло“ и Књажевца, као и Јован Радивојевић, свирач на фрули из КУД-а „Илинско врело“ из Илина. Из Борског округа селектовани су дечји фолклори „Петар Радовановић“ из Злота , „Флоричика“ из Јабуковца и група свирача на фрули КУДА МЗ „Ново Селиште“ из Бора.

Организатор смотре у Градскову је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“, Зајечар у сарадњи са Месном заједницом Градсково, а покровитељ је Град Зајечар. Ово је друга овогодишња манифестација у селима на подручју града Зајечара, а колики значај град придаје очувању традиције потврђује податак да ће током пролећа, лета и јесени биће одржано још 28 смотри , од којих десетак нових.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.