Вести

СЕЛО И ТРАДИЦИЈА: За викенд у Великом Извору манифестација „Михољски сусрети села –Башта Балкана“

СЕЛО И ТРАДИЦИЈА: За викенд у Великом Извору манифестација „Михољски сусрети села –Башта Балкана“

Традиционална манифестација „Башта Балкана“ која се већ годинама одржава у селу Велики Извор, ове године ће трајати два дана.

У суботу и недељу, 2. и 3.октобра Велики Извор биће домаћин великом броју такмичара и учесника из околних села, градова, а очекују се и гости из суседне Бугарске.

Ове године програм манифестације биће обогаћен, јер је Град Зајечар у оквиру конкурса „Михољски сусрети села“, који је расписало Министарство за бригу о селу, добио подршку за организацију ове сеоске манифестације, управо са циљем да „Башта Балкана“ постане још препознатљивија, као и да се подигне на један виши ниво.

У суботу, 2.октобра у оквиру програма овогодишње манифестације „Михољски сусрети села –Башта Балкана“ организује се више такмичарских дисциплина, такмичење у кувању сарме, такмичење младих орача, борбе на брвну, надвлачење конопца, бацање бале сена преко пречке. Поред такмичарског дела манифестације, у суботу је на програму изложба ситне живине и наступи фолклора.

У недељу, 3.октобра сви присутни ће од 12:00 h на платоу Дома културе у Великом Извору имати прилику да виде како се израђују различите фигуре од сламе, дечји маскенбал је заказан за 16:00 h, након чега је планиран и дефиле у народним ношњама, а посетиоци ће од 18:00 h моћи да уживају у представи зајечарског театра „Чучук Стана“.

Град Зајечар кроз различите активности покушава да допринесе очувању села, поштовању традиције и обичаја свих народа на овом подручју, а значај одржавања оваквих сеоских манифестација је препознат у Стратегији локално економског развоја града.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.