Вести

Свечано отворен 27. Сабор ликовних уметника у Зајечару

Свечано отворен 27. Сабор ликовних уметника у Зајечару

У Галерији Центра за културу у Kотлујевцу вечерас је свечано отворен 27. Сабор ликовних уметника у Зајечару.

Владимир Ђуричић, директор Установе Народно позориште Тимочке крајине - Центар за културу “Зоран Радмиловић” је истакао да је Ликовна колонија из више разлога променила име у Сабор ликовних уметника и захвалио свима онима који су у тешким годинама организовали и одржали колонију, којом се Зајечар може поносити. Много стотина слика краси зидове градских установа, а то је само једна од вредности ове смотре ликовних уметника. Уз ограду да не познаје све учеснике Сабора, истакао је да селектор Сабора Рајко Kаришић и књижевник Адам Пуслојић припадају танком слоју вредних људи, значајних за своју нацију које треба као благо чувати и захвалио им што су већ годинама присутни на бројним културним догађајима у Зајечару.

Градски већник за информисање и културу Елена Матковић пренела је поздраве градоначелника учесницима Сабора и нагласила да већ 27 година чувамо традицију уметности И да готово нигде културна баштина није толико богата као у Зајечару, чиме се можемо похвалити. Истакла је да ће се град и Центар за културу трудити да ова манифестација наредних године буду масовнија и на још вишем нивоу.

Овогодишњи селектор Сабора ликовних уметника, уметнички фотограф Рајко Kаришић је истакао да се слаже са констатацијом директора да се ово дружење уметника не треба више звати ликовна колонија него уметнички сабор или саборовање ликовних стваралаца, јер је то адекватан назив за овакву врсту дружења. Овај сазив уметника је изванредан з обзиром на то да прошле године епидемилошка ситуација није дозвољавала овакво саборовање, а и сада су многи били спречени да дођу због короне.

Учесници овогодишњег сабора су Дејан Трајковић из Врања, Мирољуб Сретеновић из Kрагујевца, Милан Радаковић из Сомбора, Адам Пуслојић из Kобишнице, Драгољуб Фируловић Џо и Недим Хаџиахметовић Мафа из Неготина, Нина Швајбер и Невена Kрстић из Зајечара и Рајко Kаришић. Према речима селектора, Миливоје Штуловић, који због болести није могао да дође, послаће своју слику, као и да је био на саборовању. То је сазив 10 одабраних који ће се ове године трудити да оправдају поверење домаћина и обезбеде себи позив за неко од наредних дружења.

Част да отвори 27. Сабор ликовних уметника припала је књижевнику Адаму Пуслојићу који је истакао да је међу малобројним преживелим учесницима прве Ликовне колоније “Гамзиград”, а да је родоначелник колоније Томислав Мијовић кога је један од највећих српских песника Бранко Миљковић назвао принцем српске поезије. Пуслојић је подсетио да је уз сваку колонију ишао такозвани дежурни песник чија је мисија била да у песми коментарише слике И замолио присутне да одају почаст великом броју уметника- полазника колоније који више нису живи.

Према речима Пуслојића пре девет дана изгубили смо Драгољуба Стајковића, једног од најеминентнијих и највеличанственијих учесника ове колоније, који је завршио студије у Паризу. Пуслојић је њему посветио песму “Молебан за Драгољуба Стајковића”.

Ликовни уметници ће стварати у Kлубу зајечарског позоришта до 27. августа. У галерији Центра за културу у Kотлујевцу отворена је изложба радова насталих на 26. Међународној ликовној колонији „Гамзиград“ , одржаној 2019. године.

Организатор 27. Сабора ликовних уметника у Зајечару је Народно позориште Тимочке крајине - Центар за културу “Зоран Радмиловић”, а покровитељ Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.