Вести

Отворена изложба слика Нинослава Јовановића „Монмартр у Зајечару“

Отворена изложба слика Нинослава Јовановића „Монмартр у Зајечару“

У Клубу културе у Котлујевцу синоћ је отворена изложба слика „Монмартр у Зајечару“ аутора Нинослава Јовановића, уз звуке француске шансоне и стихове о боемији.

Објашњавајући зашто се изложба зове “Монмартр у Зајечару” модератор програма, др Санела Радисављевић је истакла да је Нинослављева и њена жеља била да се на изложби сете старих, добрих времена, а да је париски Монмартр место почетка значајних уметника и боемског живота. И Зајечарци важе за старе боеме и ово је покушај да се донесе дух боемије кроз портрете, кроз ликове, кроз различите стилове уметности, кроз разговор, кроз филозофију…

Испред Установе Народно позориште Тимочке крајне – Центар за културу “Зоран Радмиловић” присутне је поздравио директор Владимир Ђуричић који је подсетио да је простор Клуба културе у Котлујевцу и предвиђен за овакве намене и да се нада да ће овде у будућности бити много више културних садржаја.

„Монмартр у Зајечару“ је четврта самостална изложба зајечарског уметника која обухвата 33 слике рађене техником суви пастел, међу којима се истичу портрети знаменитих личности попут патријарха Павла, патријарха Иринеја, Краља Петра I, Стефана Немање, Зорана Радмиловића, Новака Ђоковића и других. Поред портрета на изложби се могу видети и мотиви животиња и природе, али и повезаност жене и мушкарца.

Како је истакла рецензент изложбе Зорица Цветковић, сликарка и иконописац, аутор нас подсећа на жртву и вредност људске душе, самим тим и на суштину живота.

“Сублимирано, на овим делима се јасно види борба супротности, јер Јовановић не престаје да истражује И надограђује перцепцију свога бића и тиме сваким даном, поступно, клеше стену своје душе, поправља неравнине и на тај начин изнедрује правилне геометријске облике и симболе, са узвишеним значењем постојања”.

Аутор Нинослав Јовановић је истакао да су после једномесечног размишљања о Монмартру и Паризу овом изложбом покушали да презентују француски дух и вибрације. Нагласио је да бити уметник значи веровати у живот. Кроз своје портрете, он је то јасно и доказао.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.