Вести

Зајечар: Још 18 заражених короном, заседа Штаб за ванредне ситуације!

Зајечар: Још 18 заражених короном, заседа Штаб за ванредне ситуације!

У референтној лабораторији “Ватрено око” /Ниш/ обрађено је, у току јучерашњег дана, 37 узорака PCR тестираних грађана Зајечара од којих је њих осамнаест (18) позитивно на вирус covid-19.

Од овог броја је 11 особа женског и 7 мушког пола, старосне доби од 29 до 74 година.

Очекујемо пристизање резултата за још 85 тестираних грађана.

На инфективном одељењу ЗЦ Зајечар налази се 23 пацијента инфицираних вирусом covid-19 (80% попуњености) и у припреми је Грудно одељење за евентуални прихват новооболелих у случају потребе.

Штаб за ванредне ситуације се обратио јавности следећим саопштењем:

-Оно што сви морамо знати, и бити свесни, јесте чињеница да Зајечар има четири (3+1) инфектолога и да би даље пуњење одељења, уз ангажовање лекара других струка, представљало ризик од “пуцања” система и угрожавања лечења пацијената оболелих од других болести.

Само од нас зависи, од наше свести и самодисциплине, ток пандемије у нашем граду!

Овакав проценат позитивности (скоро 50%), на овом узорку, говори да улазимо у сами пик пандемије у нашем граду и да степен заштите и самоодговорности, као и мере које се предузимају, морамо подићи на највиши могући ниво.

Наложена је, што ће ШВС донети као наредбу, нулта толеранција према прекршиоцима прописаних мера а посебно у погледу окупљања, ПО БИЛО КОМ ОСНОВУ, више од 5 особа које нису чланови заједничког домаћинства (чак и у кућним варијантама “седељки”, журке, и сл.), неношења маски у затвореном простору, редовима и на пијацама те обавезне дистанце од 2 метра чак и на улици без ношења маске оних који су у блиском контакту.

Пошто је на територији града већ проглашена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА, одлуком Штаба чија је седница у току, наложиће се да сви објекти од сутра (ресторани, кафићи, ресторани и рецепцијска продаја робе у хотелима, коцкарнице, кладионице, тржни центри, продавнице, киосци, салони било које врсте, играонице, фитнес клубови и теретане, продавнице на бензинским пумпама, пекаре, ресторани и киосци брзе хране, као и друге услужне делатности сем апотека ...) не могу радити у периоду од 21-05 h.

УПОЗОРАВАМО, МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО грађане да славска весеља сведете на чланове најуже породице без беспотребног излагања ризику својих најближих, комшија, рођака и пријатеља, каже се у саопштењу Штаба.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.