Вести

Завршен тродневни фестивал “Антика фест”

Завршен тродневни фестивал “Антика фест”

Представом ,, Одисеја” по тексту Хомера, у драматизацији Дамира Махмутовића и режији Владе Керошевића на Феликс Ромулиани завршен је тродневни фестивал “Антика фест”.

Маестралним извођењем ове античке драме студенти Академије умјетности из Тузле оставили су зајечарску публику без даха и заслужили громогласан аплауз.Њихов професор и редитељ представе Владо Керошевић каже да је ,,Одисеја” један од бисера античке књижевности према којој театар из Тузле гаји посебан пијетет и да је било задовољство одиграти је у аутентичном амбијенту Феликс Ромулине.

Он напомиње да је ово представа која има и физичког и реалистичког театра, театра апсурда , невербалног театра који траје 15 минута,као и вербалног театра. Гледалац тако има прилике да направи компарацију два театарска жанра, приче телом и говорним апаратом. С друге стране гледалац сам открива технике театра да би научио оно што види, истиче Керошевић. Ово је трећи наступ Академије умјетности из Тузле на ,,Антика фесту”. До сада су наступали са Вергилијевом ,,Енеидом” и Хомеровом ,,Илијадом”.

Представи “Одисеја” предходила је промоција књиге „Метаархеологија“ на којој су учествовати ауторка проф. др Сташа Бабић, Бора Димитријевић, археолог, и Зоран Хамовић, главни и одговорни уредник Издавачке куће Цлио.

Оцењујући овогодишњи “Антика фест” њен идејни творац и креатор Небојша Брадић каже да је оживљавање фестивала на Ромулијани значајан моменат за локалитет, за Зајечар али и за културу Србије. Антика фест се поново враћа на фестивалску мапу државе што је јако важно јер се култура током лета сели из престонице на важне археолошке локалитете повезујући савремену продукцију са културним наслеђем.Ове године ,,Антика фест “ трајала је три дана, изведено је седам програма. То је био амбициозни подухват зајечарског театра и Дунав феста.Ове године постављен је модел у коме ће фестивал наставити свој развој у ономе што пружа – јединствено уметничко и лично задовољство свима онима који у њему учествују.Сам доживљај који пружа антика у Ромулијани је једниствен и утисци учесника и публике су изванредни што нас обавезује да већ сада осмишљавамо наредни фестивал, идућег августа, напомиње Брадић.

Владимир Ђуричић, директор зајечарског позоришта истиче да је с обзиром на посећеност фестивал успешно организован. По новом концепту фестивал који траје три дана са измењеном динамиком и дешавањима показује да смо били на правом путу. Посебно задовољство причињава нам то што је зајечарска премијера “Жена из Троје” била одлично посећена, сва места су била попуњена и одлично је прихваћена од публике. Музичко-сценска представа ”Опсада и пад Константинопоља” била је откровење јер је као звучна књига приближила писање савременикиа о великој трагедији, паду Цариграда.Такође извођење “Одисеје” је од изузетног значаја за Зајечарце, јер је Ромулијана право место за извођење ове античке драме. Овогодишњи фестивал нам је путоказ за наредни, идуће године. Предстоји нам озбиљна анализа, осмишљавање програма али и прикупљање средстава како би осим града Зајечара у финансирање “Антика феста” била укључена и различита министарства, као и домаћи и страни донатори како би идуће године програм добио изражену међународну димензију, истиче Ђуричић.

Организатори ,,Антика феста” су Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић” И “Дунав фест” у сарадњи са Народним музејем из Зајечара, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 29
  авг
  Отворен „Антика фест“ на Феликс Ромулијани

  На касноантичком локалитету Феликс Ромулиана код Зајечара јуче је отворен „Антика фест“, тродневни фестивал који је обновљен после две године паузе под слоганом „Уметност сећања“.

  Више
 • 23
  авг
  ,,Антика фест” од 28. до 30. августа

  ,,Антика фест” на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара, обновљен после две године паузе, понудиће публици од 28. до 30. августа три позоришне и сценско-музичке представе, обједињене слоганом ,,Уметност сећања”, као и пратећи програм.

  Више
 • 24
  мај
  Заједничко организовање Фестивала античке драме „Антика фест“

  У зајечарском позоришту данас је потписан Уговор о заједничком организовању Фестивала античке драме „Антика фест“ на касноантичком локалитету Ромулијана , између Народног позоришта Тимочке Крајине- Центра за културу „Зоран Радмиловић“ и удружења „Дунавфест Србија“

  Више
 • 30
  авг
  Слава вину "Антика фест 2015"

  Позоришном представом "Киклоп", по тексту Еурипида у преводу Гордана Маричића и у адаптацији Небојше Брадића, отпочело је друго вече манифестације Слава вину “Антика фест 2015”.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.