Вести

Отворен „Антика фест“ на Феликс Ромулијани

Отворен „Антика фест“ на Феликс Ромулијани

На касноантичком локалитету Феликс Ромулиана код Зајечара јуче је отворен „Антика фест“, тродневни фестивал који је обновљен после две године паузе под слоганом „Уметност сећања“.

Прве фестивалске вечери изведена је зајечарска премијера представе „Жене из Троје“ Еврипида у режији Небојше Брадића, коју је одушевљена публика поздравила громким,дуготрајним аплаузом. Очекивано, с обзиром на то да је ова представа, рађена у копродукција Народног позоришта Приштина ,Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ и Дунав феста, овог лета одлично прихваћена на четири престижна позоришна фестивала где се окитила и наградама: Специјалном наградом за сценски говор на фестивалу Нови тврђава театар у Чортановцима, а поптом и награда за најбоље коришћену музикуна Нишвил џез театарском фестивалу у Нишу.

Владо Керошевић,професор глуме и глумац, који је био задужен за сценски говор у представи, истиче да је презадовољан свим сегментима реализације представе као и тиме што се антика не декламује и што се не чује патетика у извођењу античке трагедије на сцени. „Ја сам вечерас чуо како публика дише са глумцима, баш зато што је избегнута патетика која прави дистанцу према публици“, истиче Керошевић

Фуад Табуџић, глумац , каже да је представа предивна : „ Волим рад господина Брадића и естетику коју пружа већ годинама бавећи се класицима, што је његов фах . Он је на специфичан начин донео једну античку трагедију која је схватљива данашњој публици“.

Саша Јеленковић, књижевник: ''Представа ‘’Тројанке’’ не само да носи снажну антиратну поруку, она је изузетно редитељско остварење Небојше Брадића, сценски и глумачки импресивно и прецизно изведено. Ова представа потврђује да је античка трагедија и те како актуелна у савреном свету.'

У Еврипидовој античкој трагедији „Жене из Троје“ евоцирају се догађаји после пада античке Троје, коју су Грци освојили захваљујући дрвеном коњу, а тројанске жене су жребом подељене међу победницима , као робиње.

„ Адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желимо да кажемо како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену. Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа 'Жене из Троје' је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужба за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум", истиче редитељ Небојша Брадић.

Поред Брадића који је на основу Еврипида и Сартра за сцену адаприрао једну од најбољих античких трагедија у преводу на српски Данила Киша, ауторску екипу чини још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Керошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Ковачевић ,Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић,Исидора Грађанин,Игор Дамњановић,Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Ирена Станковић , Викторија Арсић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Катарина Јеличић.

Зајечарској премијери представе „Жене из Троје“ предходила је дебата ,,Нове позоришне праксе и антички текст” у којој су учествовали : театролог Александар Милосављевић, критичар Ана Тасић, глумац Владо Керошевић и редитељ Небојша Брадић. Био је то одличан увод у представу . Такоже, у оквиру Антика феста, синоћ је на Ромулијани отворена изложба слика „Наслеђе у делу Драгослава Живковића“, интересантног завичајног сликара из Књажевца.Тема је наслеђе и однос према обичајима и ритуалима.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 02
  сеп
  Завршен тродневни фестивал “Антика фест”

  Представом ,,Одисеја” по тексту Хомера, у драматизацији Дамира Махмутовића и режији Владе Керошевића на Феликс Ромулиани завршен је тродневни фестивал “Антика фест”.

  Више
 • 23
  авг
  ,,Антика фест” од 28. до 30. августа

  ,,Антика фест” на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара, обновљен после две године паузе, понудиће публици од 28. до 30. августа три позоришне и сценско-музичке представе, обједињене слоганом ,,Уметност сећања”, као и пратећи програм.

  Више
 • 24
  мај
  Заједничко организовање Фестивала античке драме „Антика фест“

  У зајечарском позоришту данас је потписан Уговор о заједничком организовању Фестивала античке драме „Антика фест“ на касноантичком локалитету Ромулијана , између Народног позоришта Тимочке Крајине- Центра за културу „Зоран Радмиловић“ и удружења „Дунавфест Србија“

  Више
 • 30
  авг
  Слава вину "Антика фест 2015"

  Позоришном представом "Киклоп", по тексту Еурипида у преводу Гордана Маричића и у адаптацији Небојше Брадића, отпочело је друго вече манифестације Слава вину “Антика фест 2015”.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.