Вести

Премијера представе „Ђелем, ђелем“

Премијера представе „Ђелем, ђелем“

У зајечарском театру ће 10.маја бити изведена премијера представе „Ђелем, ђелем“ по тексту и у режији Жора Иванова, редитеља из Бугарске, истакао је на прес-конференцији Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке крајине –Центра за културу „Зоран Радмиловић“

„Реч је о представи у којој играју само Роми , чланови Друштва Рома у Зајечару,за које ја тврдим, да је једно од најбољих у Србији по резултатима које постиже. Та сарадња коју ми са њима имамо је озбиљна синергија која доноси добре резултате и радост обема странама.Уз помоћ нашег пријатеља и старог знанца Жора Иванова из Видина , који је прихватио да режира ову представу која није нимало лака ни за професионалне глумце, а камоли за оне који су први пут стали на сцену, судећи према ономе што је до сада урађено добили смо одличну представу “.

Председник Друштва Рома Зајечара Миљан Рашић је истакао да је представа „Ђелем , ђелем“ круна одличне сарадње између зајечарског позоришта и њиховог удружења.

„Представа није ни мало наивна и лака, има доста текста и ради се крајње професионално. Надам се да ћемо поверење и гостопримство које смо доживели у позоришту оправдати 10.марта. Ова представа за нас значи много. Јединствена је у Србији по томе што је то представа са Ромима аматерима који немају везе са глумом већ су чланови удружења и фолклорне секције Друштва Рома и ми из ромске заједнице мислимо да има лепу будућност. Мислим да ће се играти широм Србије јер носи јако лепу поруку не само за ромски народ већ за све људе на планети “.

Према сазнањима редитеља Жора Иванова ово је прва ромска професионална представа не само у Србији, већ и у Бугарској, Румунији и Грчкој.

„Ова представа је једна од начина интеграције Рома , јер им омогућава да глуме, певају, играју и искажу своју аутентичну културу.Пројекат је веома значајан како за Србију тако и за Европску Унију, јер је и тамо присутан проблем са интеграцијом Рома. Већ је стигао позив за гостовање ове представе у Видину, од стране једне ромске фондације.“

Према речима редитеља „Ђелем –ђелем“ је драмско-луткарска комедија са елементима мјузикла која говори о животу ромске черге у стара времена . Обулује аутентичном ромском музиком, песмом и игром. У представи играју чланови Друштва Рома Зајечар: Миљан Рашић, Ирена Рашић, Дарко Крџалић, Дарко Николић, Ивана Милошевић, Јована Рашић, Давид Георгиев и Анђела Тоскић, а наступиће И фолклорна секција Друштва Рома Зајечар. Биће одиграна 10. маја од 20:00 сати.

Директор зајечарског театра Владимир Ђуричић најавио је да ће и ове године бити настављена традиција обележавања 11.маја , дана рођења Зорана Радмиловића. Тим поводом у фоајеу позоришта дан раније, 10. маја у 12 сати бити откривена биста Зорана Радмиловића, рад вајара Светозара Миркова, који ће присуствовати овом чину. О Зорану Радмиловићу говориће Милан Цаци Михаиловић, један од ретких живих пријатеља и сарадника славног глумца,

Већ 13.маја почеће читајуће пробе за представу „Тројанке“, у режији Небојше Брадића, која ће отворити Антика фест на Ромулијани , крајем августа. Реч је о копродукцији Народног позоришта из Приштине и зајечарског театра, пројекту који ће највећим делом бити финансиран из републичких фондова.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.