Вести

Одржан 34. Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану

Одржан 34. Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану

Изложбама слика, домаће радиности и традиционалних инструмената у преподневним часовима, у петак 28. јула у Грљaну je почео 34. Фестивал инструменталне традиције Балкана.

Већ 34 године Грљан је домаћин уметницима на изворним дувачким инструментима.

Фестивал инструменталне традиције Балкана је по много чему аутентичан и другачији.

И ове године фестивал је био међународног карактера, са гостима из Русије, Румуније и Бугарске.

По традицији, у петак је одржан дефиле учесника овогодишњег фестивала.

34. Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану отворила је Елена Петровић, помоћник градоначелника.

-Мене радује да овакве манифестације трају и имају свој континуитет. Врло је важно да се очува тај дух традиције и културног наслеђа, јер је то је нешто што живи и нема рок трајања. Оно што се не мења из године у годину јесте број учесника овог Фестивала, јер он редовно окупља и по неколико стотина учесника, од најмлађих до оних музичара који су већ у позним годинама. Посебно ме радују млади извођачи јер на њима остаје свет, посебно овај музички. То значи да смо на добром путу.

Град Зајечар ће увек подржавати традицију, културу , народну радиности и све оно што чува дух ових простора, а и шире, рекла је Петровић.

Након тога је уследио културно-уметнички програм у коме су учествовали Центар за традиционалне уметности „Корени“, Куд из Сврљига, као и бројни извођачи на традиционалним инструментима. У оквиру културно-уметничког програма, испред Дома културе, наступио је и дувачки оркестар „Барка“ из Књажевца.

Другог дана фестивала, у суботу, 29. јула посетиоци су уживали у наступу извођача на традиционалним инструментима. У културно-уметничком програму наступио је КУД Оркестар „Леики“ из Илина и етно група „Сварожићи“ из Јагодине.

Фестивал је завршен доделом мајсторског писма које је ове године отишло у руке Петра Чулиновића из Шарбановца. Петар има 90 година

Мајсторско писмо је уручио Вујадин Милошевић градски већник за културу, који је овом приликом нагласио значај овог Фестивала

-Врло је важно очување фолклорне традиције, кроз векове. Тако се чувају и традиционални занати. Град Зајечар ће као и до сада подржавати све манифестације које чувају традицију и убудуће се трудити да још више помогне, рекао је Милошевић.

Организатори фестивала су Центар за културу и туризам „Цекит“ Зајечар и Месна заједница Грљан, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 24
  окт
  Израда насипа и чишћење јаруге у Грљану

  Град Зајечар са 2,6 милиона динара финансира радове на изради насипа на Белом Тимоку код Великог Извора и у Грљану, као и израду пропуста и постављање цеви код млекаре и чишћење јаруге у Грљану.

  Више
 • 31
  јул
  "Мајсторско писмо" гајдашу Максиму Мудринићу

  Грљан је протекла два дана био домаћин 33. Фестивала инструменталне традиције Балкана. На бини у центру села наступило је око 150 извођача на старим инструментима, од музичких почетника до врхунских мајстора. Мајсторско писмо припало је Максиму Мудринићу, гајдашу из Сивца.

  Више
 • 29
  јул
  Музичко наслеђе младима остаје

  Стари музички инструменти, отргнути од заборава, на којима се искусни свирачи могу у Србији на прстима једне руке избројати, као што је ћемане, на пример, до пуног изражаја долазе само у Зајечару, на Фестивалу инструменталне традиције Балкана у Грљану и на радионицама које прате манифестацију.

  Више
 • 27
  јул
  Музичке радионице прате грљански фестивал

  Фестивал инструменталне традиције Балкана, који ће предстојећег викенда бити одржан у Грљану, и ове године, као и лане, прате музичке радионице старих музичких инструмената. Интересовање младих свирача за радионице за кавал, гајде и фрулу, гоч и ћемане превазилази очекивања организатора.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.