Вести

Сарадња зајечарског и битољског музеја Фото: Народни музеј Зајечар

Сарадња зајечарског и битољског музеја

Народни музеј Зајечар и Завод за заштиту споменика културе и Музеј из Битоља потписали су у Зајечару Меморандум о сарадњи.

Сарадња је започела отварањем изложбе зајечарског грнчара Велимира Ђорђевића у Битољу, а потписивањем Меморандума је и озваничена.

Та сарадња ће бити на нивоу размене програма, размене стручњака и уопште на заједничком раду на музејској делатности и промоцији музејског рада.

Наше институције су сличне, са истим проблемима, стремљењима. Доста тога у култури може да се уради разменом и колегијалношћу, није увек новац пресудан, битна је и добра воља,

рекао је вд директора Народног музеја Зајечар др Дејан Kрстић.

Зоран Алтипармарков, директор битољског музеја, који својим радом обухвата пет општина, каже да Зајечар и Битољ имају много сличности, од близине границе, до археолошких локалитета.

Повезује нас много тога, најпре археологија, јер су нам локалитети из сличног периода. Значи прва сарадња ће бити у делу археологије, етнологије и музејска сарадња. У наредној години планирамо да конкуришемо код нашег министарства једним заједничким пројектом на пољу етнологије, а можда и не делу археологије. Пробаћемо да конкуришемо и на међународном нивоу,

рекао је директор Алтипармарков.

Почетком наредне године, изложба „Традиционални ковчег“ аутора Мери Стојанов из Битиља, биће представљена у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 08
  авг
  Изложба фотографија "Ево Пољске" у Зајечару

  Амбасада Републике Пољске у Београду и Народни Музеј у Зајечару позивају све заинтересоване да у четвртак, 10. августа присуствују свечаном отварању изложбе фотографија под називом „Ево Пољске!”.

  Више
 • 24
  јан
  О едицији Задужбине "Никола Пашић" у Београду

  У организацији Удружења књижевника Србије и Удружења Тимочана и Крајинаца, у Београду је представљена едиција Задужбине „Никола Пашић“ са освртом на последњу, десету по реду књигу „ Петар Живковић - Сећања 1903-1946“, која је крајем октобра промовисана у Зајечару.

  Више
 • 29
  дец
  Царска палата и Народни музеј очекују посетиоце током празника

  Народни музеј Зајечар и археолошки локалитет Феликс Ромулијана биће отворени за посетиоце и током предстојећих празника. Радно време Народног музеја је од 10 до 14 часова, а Царске палате од 8 до 16 часова.

  Више
 • 19
  мај
  Признање зајечарском музеју

  Народни музеј у Зајечару један је од девет добитника признања за допринос у реализацији манифестације "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10" за 2015. годину. Признање је јуче на свечаности у Етнографском музеју у Београду уручено Сузани Антић, етнологу у зајечарском музеју.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.