Вести

Потписан Меморандум о сарадњи између града Зајечара и Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ

Потписан Меморандум о сарадњи између града Зајечара и Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ

На локалитету Феликс Ромулијана потписан је меморандум о изградњи визиторског центра, чија вредност износи четири милиона евра.

Меморандум су потписали градоначелник града Зајечара Бошко Ничић и Александар Бец, директор Немачке канцеларије за сарадњу – ГИЗ. У свом поздравном говору градоначелник Зајечара Бошко Ничић се захвалио за овако значајно улагање.

-Визиторски центар није неки луксуз, он је нужна потреба да би на путу представљања Феликс Ромулијане у пуном сјају ми успели. Без вас то сигурно не бисмо могли. Надам се и верујем да ће у наредном периоду пројекат ’Парка римских императора’ код новог градског стадиона бити реализован и представљен у једном тематском парку. Пре свега ’Парк римских императора’ имаће едукативну сврху за децу која дођу овде и обиђу Феликс Ромулијану, моћи ће да науче да је на овим просторима рођено 17 римских императора. Очекујем подршку Европске уније, ГИЗ-а и свих осталих који су нам претходних година помагали, рекао је Ничић.

-Овај визиторски центар биће изложбени простор намењен свима који дођу да обиђу ову римску палату, такође, олакшаће рад људима који овде раде и чувају овај монумент. Европска унија ће финансирати изградњу овог визиторског центра са четири милиона евра, рекао је Александар Бец истичући и да Европска унија улаже у чување културног наслеђа и у развој туризма.

-Ми смо убеђени да туристички сектор посебно у руралним срединама има потенцијала да буде покретач економског развоја, да ствара нова радна места и да може да побољша економски статус људи који живе овде, навео је Бец.

Присутнима су се обратили и Мартин Клауке, шеф сектора за управљање пројектима ЕУ, као и Дуња Ђенић, помоћница министра туризма и омладине.

Овај пројекат треба да буде покретач не само развоја Зајечара, већ читавог региона, истакла је Дуња Ђенић честитајући Ничићу и Бецу на потписивању овог споразума.

И Мартин Клауке је навео да је овај пројекат креиран да подигне развој и да унапреди цео регион.

Потписивању споразума претходио је обилазак започетих радова у близини царске палате.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.