Вести

"Вражогрначки точак" се завртео 34.пут

У Вражогрнцу код Зајечара синоћ је завршена дводневна традиционална Смотра народних обичаја "Вражогрначки точак".

Захваљујући вашој несебичној помоћи у Вражогрнцу скоро три и по деценије приказујемо обичаје и културу овог краја чувајући традицију за будуће генерације.

Све што успемо да отргнемо од заборава, сваки стих, изворна песма, коло, шара на народној ношњи, обичај; све то представља победу правих вредности над временом и шундом.

Да у томе успевамо говори и то што ћемо вечерас Вражогрначки точак завртети 34. пут,

рекла је отварајући овогодишњу манифестацију помоћница градоначелника Сузана Стаменковић.

Након отварања фолклорни ансамбли из Вражогрнца, Kњажевца и Рготине показали су сву лепоту народне традиције, пред бројном публиком окупљеном у порти цркве Свете Тројице. Током поподнева ту је радила и ликовна дечја радионица, а у етно-кући је отворена изложба слика Горана Пејчића, као и изложба домаће радиности.

Синоћ је смотра настављена наступом чланова културно уметничких друштава "Божур" из Звездана, "Петар Радовановић" из Злота код Бора, "Слога" из Вражогрнца, "Владимир Станојевић" из Шуљковца код Јагодине, као и изворном фолклорном групом "Јабланица" из Бољевца. Kао и ранијих година бирала се најлепша девојка сабора и ове године то је Милена Милошевић из Шуљковца.

Организатори 34. Смотре народних обичаја "Вражогрначки точак" су Центар за културу и туризам, МЗ Вражогрнац и KУД "Слога", а покровитељ град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.