Вести

Међународна сарадња Народног музеја

Међународна сарадња Народног музеја

Потписивањем међународног Уговора о сарадњи Народног музеја Зајечар и Историјског музеја Враце, данас је званично почела сарадња ове две установе културе у Србији и Бугарској. Сарадња колега из оба музеја реализоваће се кроз размене изложби, али и договора о заједничким пројектима.

Према речима директора музеја у Врацу Георгија Ганецовског, оба музеја пронашла су заједнички интерес у овој сарадњи и то је добар основ за будуће заједничке пројекте којима ће конкурисати за средства од ЕУ.

Бора Димитријевић, директор зајечарског музеја, истиче да је у времену када је још мање пара за културу, овакав вид сарадње од непроцењиве вредности. Од 2004. године до сада, зајечарски музеј је реализовао пројекте са страним донаторима у укупној вредности од 1.159.706 евра, док је истовремено од домаћих министарстава и других државних установа за пројекте добио 313.000 евра.

Овом приликом Димитријевић је навео да ће ускоро уговор о сарадњи потписати и са музејом у Kрајови, у Румунији, са којим музеј у Врацу већ има заједничке пројекте.

Зајечарски музеј од раније сарађује са румунским музејом у Турну Северину и бугарским у Ботевграду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 27
  мар
  Едвин Сугарев у Зајечару

  На састанку је било речи о међусобној сарадњи и положају припадника бугарске националне заједнице на територији Зајечара, али и многим заједничким пројектима Зајечарске и Видинске области чија је реализација уплану.

  Више
 • 08
  авг
  Изложба фотографија "Ево Пољске" у Зајечару

  Амбасада Републике Пољске у Београду и Народни Музеј у Зајечару позивају све заинтересоване да у четвртак, 10. августа присуствују свечаном отварању изложбе фотографија под називом „Ево Пољске!”.

  Више
 • 22
  феб
  Информације о реализацији Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија

  Град Зајечар у својој улози као водећи партнер Грант уговора број РД-02-29-261/22.11.2016 за МА програм Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 реализује пројекат „Развој конкурентних туристичких атракција за одржавање туристичког фестивала

  Више
 • 24
  јан
  О едицији Задужбине "Никола Пашић" у Београду

  У организацији Удружења књижевника Србије и Удружења Тимочана и Крајинаца, у Београду је представљена едиција Задужбине „Никола Пашић“ са освртом на последњу, десету по реду књигу „ Петар Живковић - Сећања 1903-1946“, која је крајем октобра промовисана у Зајечару.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.