Вести

Никола Пашић - енигма за историчаре Фото: Народни музеј

Никола Пашић - енигма за историчаре

Поводом 170 година од рођења Николе Пашића, Народни музеј "Зајечар" и Задужбина "Никола Пашић" објавили су књигу "Заоставштина из Торонта 1903-1926".

Kњигу су јавности представили приређивачи Јелица Илић и Бора Димитријевић, као и рецензенти Мира Радојевић и Миладин Милошевић.

Реч је о другом делу својеврсне збирке Пашићевих рукописа, писама, белешки, припрема за говоре у Народној скупштини, породичних писама, које је сачувао његов унук Ник Пашић,

објаснила је Јелица Илић, историчар у зајечарском музеју.

Ник Пашић последњи пут је посетио Србију 2001. године и том приликом оригинале приређених докумената поклонио Архиву САНУ, а копије музеју у Зајечару.

Ово је девета публикације из едиције Задужбине Николе Пашића која баштини драгоцене подаке о личностима које су оставиле траг на српској политичкој сцени, каже директор Народног музеја Бора Димитријевић

Прва књига била је Ђорђа Станковића „Србија и савезници- стварање Југославије“, последње су ове две књиге које се тичу Пашићеве заоставштине у Канади. До краја године изаћи ће и јубиларна десета књига, а биће о Петру Живковићу, српском и југословенском генералну и политичару.

Зајечарац Никола Пашић, једна од најмаркантнијих политичких личности на прелому 19. и 20. века, који је обиловао крупним догађајима на српској и светској политичкој сцени, и даље је велика енигма за историчаре.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 08
  авг
  Изложба фотографија "Ево Пољске" у Зајечару

  Амбасада Републике Пољске у Београду и Народни Музеј у Зајечару позивају све заинтересоване да у четвртак, 10. августа присуствују свечаном отварању изложбе фотографија под називом „Ево Пољске!”.

  Више
 • 24
  јан
  О едицији Задужбине "Никола Пашић" у Београду

  У организацији Удружења књижевника Србије и Удружења Тимочана и Крајинаца, у Београду је представљена едиција Задужбине „Никола Пашић“ са освртом на последњу, десету по реду књигу „ Петар Живковић - Сећања 1903-1946“, која је крајем октобра промовисана у Зајечару.

  Више
 • 29
  дец
  Царска палата и Народни музеј очекују посетиоце током празника

  Народни музеј Зајечар и археолошки локалитет Феликс Ромулијана биће отворени за посетиоце и током предстојећих празника. Радно време Народног музеја је од 10 до 14 часова, а Царске палате од 8 до 16 часова.

  Више
 • 22
  дец
  Изложа посвећена Николи Пашићу

  Поводом 90 година од смрти Николе Пашића, зајечарски музеј организовао је изложбу под називом ,,Баја и данас међу нама“, аутора Јелице Илић и Нине Погарчић. Посетиоци могу да виде Пашићеве личне предмете, као што је четка, али и табакера коју је на поклон добио од Мусолинија.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.