Вести

Град Зајечар расписао шест конкурса за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде

Град Зајечар расписао шест конкурса за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде

Град Зајечар расписао је шест конкурса за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде за 2023. годину, а на основу Програма мера који је усвојен 25.априла на седници Скупштине града Зајечара.

Први конкурс односи се на доделу подстицајних средстава за набавку нове механизације и опреме за пољопривреду. Прихватљиве инвестиције по овом конкурсу су и жичане ограде за воћњаке, пластеници, опрема за наводњавање и противградне мреже. На овај начин утиче се на повећање капацитета наших пољопривредника, на обнављање дотрајале механизације и на побољшање услова за производњу у наредним годинама. По конкурсу за набавку опреме за пчеларство издвојено је 500.000 динара, док је максимални повраћај 40.000 динара по кориснику. Ова два конкурса отворена су до 31.августа текуће године.

По конкурсу за доделу подстицаја у области сточарства предвиђено је три милиона динара. Произвођачи могу да се пријаве за набавку квалитетних уматичених грла јуница, оваца и коза. Конкурс је отворен до 25.08.2023 године.

И ове године наставља се регресирање осигурања у пољопривреди. Мера се спроводи преко конкурса за регресирање трошкова осигурања у пољопривреди, за који је предвиђено 500.000 динара. Овакав вид подршке предвиђен је због штете на пољопривредним усевима, стоци и другим ресурсима, које су редован пратилац пољопривредне производње, посебно од временских непогода. На конкурс се могу пријавити физичка лица - носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава чије се пребивалиште и предмет осигурања налазе на територији града Зајечара. Конкурс је отворен до 31.10.2023 год.

Расписан је и конкурс за подстицаје у воћарству којим је предвиђено субвенционисање набавке сертификованих садница воћа за пролеће и јесен 2023.године. По овом конкурсу издвојено је 3 милиона динара и конкурс ће трајати до 15.11.2023 године.

Ове године из Програма за пољопривреду први пут су планирана средства и за подстицаје за непољопривредне активности у сеоским срединама. Овим конкурсом подржавају се регистрована пољопривредна газдинства да улажу у развој руралног туризма. Конкурс ће трајати до 01.08.2023. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.