Вести

Зајечар прославио Малу Госпојину, славу Града и Саборног Храма Рођења пресвете Богородице

Зајечар прославио Малу Госпојину, славу Града и Саборног Храма Рођења пресвете Богородице

Рођење пресвете Богородице, у народу звано и Мала Госпојина, слава је Саборног Храма и Града Зајечара. Прослава је отпочела у четвртак вече представљањем књиге „Библиографија листа Тимок и његових предходника“. У суботу ујутру, на саму Малу Госпојину, свештенство зајечарског храма је у присуству бројних верника, грађана, руководства Града и гостију служило Свету архијерејску литургију Светог Јована Златоустог. Након литургије и резања славког колача у порти цркве одржан је богат културно уметнички програм у коме су наступили црквени хор и чланови драмске секције и Културно уметничког друштва Центра за културу Града Зајечара.

Субота је била слављенички дан, па су током преподнева на Тргу ослобођења уприличени Туристичка манифестација Златне руке, 14. изложба меда, производа од меда и опреме за пчеларство, а у зајечарској воденици Сајам колекционара и антиквара Србије и изложба старих разгледница Зајечара. У поподневним сатима извиђачи су приказали свој програм поводом 86 година ове организације у Зајечару, малишани су учествовали у јесењем карневалу и гледали дечију представу „Ко је крив“ и концерт дечијег хора Чаролија. Све је завршено у касним вечерњим сатима на Феликс Ромулијани концертом Сање Илића и Балканике, те свечаним ватрометом.

Поред поменуте промоције књига Библиографија, чије су ауторке билбиотекарке Народне библиотеке „Светозар Марковић“ Виолета Станковић-Анђелковић и Маја Булајић, у обележавању Мале Госпојине придружили су се и други зајечарски уметници. У Историјском Архиву Тимочке Крајине у петак је представљена књига „Становништво Тимочке Крајине од 1900-1950“ Зорана Јанковића и Миодрага Велојића, у Радул беговом конаку одржана је изложба керамичких дела Велимира Ђорђевића, а у Народном музеју изложба слика са колоније Гамзиград. У петак вече су на Тргу ослобођења концерт одржале Дара Бубамара, Ана Бекута и Кубалканика.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.