Вести

Промоција едиције Задужбине Никола Пашић у Нишу Фото: sr.wikipedia.org

Промоција едиције Задужбине Никола Пашић у Нишу

Поводом 170 година од рођења знаменитог српског политичара Николе Пашића, Народни музеј Зајечар и Задужбина Никола Пашић планирају бројне активности током године.

Прва од њих биће реализована у четвртак 2. априла у Нишу када ће, у склопу обележавања Дана Народног музеја Ниша, бити промовисана едиција Задужбине Никола Пашић.

У овој едицији је у претходних 20 година објављено осам књига које се баве Николом Пашићем и његовим добом. Од прве књиге еминентног историчара проф. др Ђорђа Станковића „Никола Пашић савезници и стварање Југославије“, објављене 1995. Године, до „Запажања генерала Јована Антића“, из 2014. године, издања су успела да сачувају квалитет и интересовање публике.

Посебно велики успех имала је књига „Белешке Антонија Антића“, завереника из 1903. године, која је у два маха доштампавана.

До краја године у плану је објављивање другог дела књиге „Никола Пашић – Заоставштина из Торонта 1903 – 1926. Године“, чиме ће се град Зајечар делимично одужити истакнутом политичару али и његовом, недавно преминулом, унуку Нику Пашићу, захваљујући коме историјска збирка музеја данас поседује значајне рукописе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.