Вести

Почиње 31. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

Почиње 31. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

У Зајечару ће од 17. до 24. октобра бити одржан 31. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“ на коме ће бити приказане најбоље представе из овогодишње продукције, не само из Србије, већ и из Црне Горе, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине односно Муслиманско-Хрватске федерације и Републике Српске. У богатом главном и пратећем програму, током 8 фестивалских дана можете погледати чак 11 представа.

Част да својим стиховима најави отварање „Зоранових дана" ове године припала је песнику Драгану Јовановићу Данилову, данас у 18.00 сати испред споменика Зорану Радмиловићу.

Вечерас ће бити изведена представа настала у копродукцији СНП из Новог Сада, ГДП „Гавела“ Загреб, НП Сарајево и ИТФ МЕСС Сарајево, „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, а већ наредне вечери на репертоару је „Трамвај звани жеља“ по тексту Тенеси Вилијамса, у режији Ленке Удовички, у копродукцији БДП-а, БЕЛЕФ-а и Театра Улисес из Загреба . Представа „Спортско срце“ Звездара театра коју је по тексту Ђорђа Милосављевића режирао Милан Караџић биће одиграна 19. октобра, а позоришни комад „Успаванка за Алексију Рајчић“ у режији Југа Радивојевића, рађен у копродукцији Народног позоришта Београд, Стеријиног позорја из Новог Сада и Фондације „Нови Сад-европска престоница културе“ публика може погледати 20. октобра, док ће се наредне вечери Народно позориште Републике Српске из Бањалуке представити представом „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића у режији Ивана Плазибета. Мјузикл Народног позоришта Ниш „Неки то воле вруће“ у режији Александра Маринковића на програму је 22. октобра, док је представа Атељеа 212 „Пристанак“ Нине Рајн у режији Небојше Брадића на репертоару Фестивала 23. октобра. Неписано правило је да се зајечарско позориште представи са фестивалском премијером, тако да ће ове године наша античка драма „Електра“у режији Оливере Викторовић Ђурашковић бити одиграна у част награђених и 24. октобра затворити Фестивал.

Ове године у пратећем програму Фестивала имамо драге госте из Мађарске. Српско Позориште из Будимпеште извешће дуо драму др Јована Јањића „Патријарх Павле-бити човек међу људима и нељудима“, у режији Милана Руса, у Центру за културу у Котлујевцу 18. октобра од 18.00ч. Такође, Весна Пећанац ће у згради Центра за културу у Котлујевцу извести свој ауторски пројекат, монодраму „О какав диван дан“ 20. октобра од 17.00ч. Улаз за ове три представе је бесплатан.

Из никад богатијег пратећег програма издвајамо и промоцију Монографије посвећену 75-то годишњици од извођења прве премијере у зајечарском позоришту Александра Млосављевића, 24. октобра од 19.30х. У новотовореном простору Позоришног музеја ( бивши Меморијал Никола Пашић”) 19. октобра у 12.00х биће приређен “Омаж Живојину Павловићу”, који је велики део детињства и младости провео у Зајечару, јер му је мајка из Вратарнице. У договору са Павловићевом ћерком Миленом и сином Ненадом представићемо дневничке забелешке Живојина Павловића и отворити изложбу његових слика и цртежа. Пројекција документарног филма о Зорану Радмиловићу “Глумчина” заказана је за суботу 22. октобар за 12.00 у Сали Центра за културу у Котлујевцу. Филм је рађен у продукцији „Сити групе“ из Ниша, а копродуцент је Народно позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“. Сарадник на сценарију је Милан Цаци Михаиловић, а редитељ филма је Владимир Ристић. У оквиру пратеег програма биће одржане бројне промоције књижевних издања и приређене изложбе слика и фотографија. Већ вечерас од 19.30 сати биће приређена промоција часописа “Лудус” и отворена изложба слика др Олге Михаиловић “Завеса је подигнута”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.