Вести

РАДМИЛОВИЋУ У ЧАСТ! Отворен 32. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

РАДМИЛОВИЋУ У ЧАСТ! Отворен 32. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

Директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић је на свечаности отварања фестивала подсетио на предиван увод у дане посвећене Зорану Радмиловићу, мислећи на књижевно вече академика Душана Kовачевића. Истакао је да Фестивалу присуствује још један академик, Миодраг Табачки, један од најзначајнијих српских, сценографа, костимографа, универзитетски професор чије је име познато у Европи, једини сценовграф који је члан Српске академије наука и уметности, и позвао публику на отварање његове изложбе у Народном музеју у Зајечару, 19. октобра у 12.00ч.

Ђуричић је најавио да ће Фестивал отворити Светислава Булет Гонцић, директор Народног позоришта из Београда, који је један од најмлађих глумаца који су радили и сарађивали са Зораном, а затим позвао градоначеника Зајечара Бошка Ничића да као домаћин да уводну реч на фестивалу, истичући да је Ничић дуже од 20 година пружа незаменљиву подршку Фестивалу.

„Kако је дивно видети вас у оволиком броју.То само говори о томе колико поштовање ужива Зоран и све оно што је урадио за овај град. О томе говорите ви, публика која сваке године у све већем броју испуњава наше позориште и верујем, да имамо три пута веће позориште, било би исто тако пуно као и вечерас. Говоре сви ови дивни људи, који сваке године долазе из Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, да буду овде са нама, одајући почаст свему ономе што је Зоран урадио, а урадио је много“, нагласио је градоначеник Зајечара Бошко Ничић.

„Велико ми је задовољство што смо у најтежим временима, када је било велико питање хоће ли се одржати или не, увек смогли снаге да одржимо Зоранове дане, да одржимо ниво овог Фестивала.

Право отварање фестивала било је синоћ када је геније, академик Душан Kовачевић говорио о нашем Зорану Радмиловићу и као што ће Зораново дело живети, верујем да ће и књижевно вече од синоћ бити упамћено. Хвала још једном свима и нека нам на многа лета живе Дани Зорана Радмиловића“, рекао је Ничић.

Наш истакнути глумац, директор Народног позоришта у Београду, Светислав Буле Гонцић је истакао како му је драго што у сали види многа добро позната лица.

„То истовремено значи да сам и ја већ матор али то је такође знак још нечега. Окупљамо се или боље рећи окупља нас Зоран Радмиловић, већ 32 пута. Ван времена, ван свега, велики Зоран спаја све наше глумце који су створили ове даске у сваком нашем позоришту. Спаја величанствену историју нашег театра преко нас који смо овде данас већ 32 пута са будућим генерацијама које ће доћи и које ће носити наш театар. Хвала ти Зоране на томе.Проглашавам отвореним Дане Зорана Радмиловића.“

Директор зајечарског позоришта уручио је Булету Гонцићу керамичку статуету Зорана Радмилловића.

Свечаност отварања 32. „Зоранових дана“ употпунио је пригодан музички програм у фоајеу позоришта, у извођењу професора зајечарске музичке школе Предрага Ристића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 22
  мај
  У Зајечару и ове године "Михољски сусрети села"

  У згради Палате ,,Србија“ у Београду, данас је у име Града Зајечара Весна Станковић градска већница за пољопривреду потписала Уговор са Министарством за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за организовање манифестације ,,Михољски сусрети села“ за 2024. годину.

  Више
 • 22
  мај
  ЗАЈЕЧАР И ОВЕ ГОДИНЕ У ПРОГРАМУ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

  Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, уручила је у Новом Саду уговоре локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, међу којима је и град Зајечар.

  Више
 • 16
  мај
  Зајечар: Одржана 22.седница Скупштине града

  Одлука о усвајању Плана детаљне регулације за зону експлоатације „Влашка“ у Малом Извору била је повод окупљања групе грађана предвођене зајечарском опозицијом испред зграде Градске управе, којима су се обратили народни посланици Александар Јовановић Ћута и Срђан Миливојевић.

  Више
 • 10
  мај
  У Зајечару обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

  У присуству делегација амбасада Руске Федерације и Азербејџана, делегације Града Зајечара, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, потомака ратника од 1912–1918. године, делегације Удружења резервних војних старешина и војних пензионера, минутом ћутања одата је пошта палим борцима НОР-а.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.