Вести

Зајечар обележава Малу Госпојину, славу Града и Саборног Храма Рођења пресвете Богородице

Зајечар обележава Малу Госпојину, славу Града и Саборног Храма Рођења пресвете Богородице

Зајечар данас обележава славу Саборног храма Рођења Пресвете Богородице и Славу града.

Празничном вечерњом службом и великом градском литијом у Зајечару, јуче је почело овогодишње обележавање славе Саборне цркве и града Зајечара.

Јутрос је одржана света Архијерејска литургија у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Верници су испунили Саборни храм узносећи молитве светој Богомајци, заштитници града Зајечара.

Овај празник спада у ред највећих црквених празника, а данас се, верује народ, завршава и период Међудневице – времена између два велика празника посвећена девици Марији – Велике и Мале Госпојине.

Мала Госпијина се у Србији сматра великим народним празником. Верује се да се од данас више не иде у шуме, јер напоље излазе звери и и природа се спрема за зиму. Још једно народно веровање каже да када је на Малу Госпојину ведро, и јесен ће бити ведра, а да зима неће бити много јака.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.