Вести

У Зајечару још 38 новозаражених лица: Штаб апелује да се грађани вакцинишу

У Зајечару још 38 новозаражених лица: Штаб апелује да се грађани вакцинишу

На основу 107 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још тридесетосам (38 ) covid-19 позитивних особа ( 35,5% од броја тестираних).

Двадесеттри (23) новоинфицираних особа је женског пола и петнаест (15) мушког пола старости од 12 до 75 године живота.

На два (2) контролна тестирања није било covid-19 позитивних особа.

Јуче је тестирано 13 особа од чега 12 комерцијално.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 32.268 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 123 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 6.018 грађана Зајечара (3.105 женског и 2.913 мушког пола).

Од овог броја код 5.643 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу, које је остало једино у covid систему, смештено је тридесетдевет (39) оболелих ( 0 пријема и 6 отпуста) од чега је двадесетпет (25) пацијената на кисеоничкој потпори.

На Инфективном одељењу (covid систем) , преостало је још 11 слободних места, за смештај covid-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Настави ли се овај темпо инфицирања и хоспитализације наш ЗЦ биће приморан да поново активира Грудно одељење за пријем пацијената инфицираних covid-19 вирусом.

-МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо, наводи се у саопштењу Штаба.

Остали оболели, без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 45.976 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.258 грађана (49,37% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.321 грађана (47,29% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 2.397 грађана (5,32%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 80% хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.