Вести

„Ко се боји Вирџиније Вулф“ - Зоранов брк Радету Шербеџији

„Ко се боји Вирџиније Вулф“ - Зоранов брк Радету Шербеџији

У Зајечару је настављен позоришни фестивал 28. „Дани Зорана Радмиловића“. У препуној сали театра друге фестивалске вечери изведена је представа „Ко се боји Вирџиније Вулф“ , копродукција Улисис театра из Загреба и Београдског драмског позоришта. Публика је френетичним аплаузом наградила глумце, посебно барда екс – ју глумишта Радета Шербеџију у улози Џорџа, за коју је очекивано добио Зоранов брк, али статуету Зорана Радмиловића за позориште у коме настају овако сјајне представе, коју му је уручио градоначленик Зајечара Бошко Ничић.

„Уз чамац Гаге Николића, сада уз себе имам још једног свог великог пријатеља, да заједно пловимо ка неким новим висинама“ казао је Шербеџија захваљујући на поклону.

У овом читању драме аутора Едварда Олбија коју редитељски потписује Ленка Удовички, у улози Марте је Kатарина Бистрович Дарваш, глумица Загребачког казалишта младих. Млађи брачни пар играју Милан Марић и Ромина Тонковић. Њих четворо су изузетно уверљиво оживели незадовољство, разочарење, злобу, пакост у брачним односима. Бриљирао је Шербеџија демонстрирајући раскош глумачког талента и лако, на циничан и духовит начин одиграо све нијансе незадовољства заробљеника у лошем браку.

Вечерас је отворен 2. Фестивал малих позоришних форми. Прва је на сцену изашла Миа Беговић чија је монодрама „Све што сам прешутјела“ прича о њеном животу. Kомад је пун самоироније и истине и прожимају га ситуације из живота, има и болних тренутака о смрти њене сестре. Тек по гледању ове представе, мења се уврежено уверење да је уметнички живот гламурозан, будући да публика постаје свесна да је глумачки хлеб тежак, горак и напоран.

„Глумац не постоји без публике, битна је и критика, али је публика оно што нас држи.Ову монодраму сам пуно пута играла, али је увек изнова другачија и захтева много концентрације. Што сам старија, имам већу одговорност, јер публика с пуним правом очекује више од вас“ казала је Миа Беговић.

У оквиру пратећег програма Зоранових дана, на сцени зајечарског позоришта данас је изведена луткарска представа за одрасле „Хронолог“ Државног куклен театра из Видина, која је путоавње изван времена и универзума. Ова представа је прошле године проглашена за најбољу луткарску представу у Бугарској.

Kако објашњавају актери ове несвакидашње луткарске представе, која се ради у интеракцији са публиком, они уз помоћ минијатурних лутака приказују универзум малих, емотивних и дискретних бића која неуморно раде, тако што граде и руше свој свет.

У недељу је на програму 28.,, Дана Зорана Радмиловића“ представа „Док нас смрт не раздвоји“ по тексту Мирле Фурлан и у режији Предрага Микија Манојловића. Почетак је у 20:00 сати. Фестивал малих позоришних форми биће настављен у 18:00 сати у Центру за културу у Котлујевцу „Кројцеровом сонатом“ у режији Небојше Брадића, у којој игра Владо Kерошевић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.