Вести

Почели 28.Зоранови дани: Град Зајечар чува успомену на Зорана Радмиловића

Почели 28.Зоранови дани: Град Зајечар чува успомену на Зорана Радмиловића

На свечаности отварања 28.Фестивала „Дани Зорана Радмиловића, директор Фестивала и зајечарског театра Владимир Ђуричић је истакао да град Зајечар с дужном пажњом чува успомену на глумчину Зорана Радмиловића.

„Велики тим људи у Зајечару, заједно са Организационим одбором, и сарадницима из Београда, Новог сада, Ниша, али и из Хрватске, Бугарске и Републике Српске, током целе године ради на томе да Зоранови дани буду све квалитетниији. Ја им захваљујем и надам се да ћемо нашу сарадњу, на ползу овог фестивала, наставити и наредних година.Овогодишњи Зоранови дани почињу нашом премијером, што нас посебно радује. ХВАЛА нашим глумцима и целом тиму Позоришта, а посебно Хвала Ирфану Менсуру и гостима Тањи Бошковић и Лани Караклајић, што су нам подарили одличну представу којом се наш театар већ поноси“, нагласио је Ђуричић.

Градоначелник Зајечара и председник организационог одбора Фестивала Бошко Ничић је истакао:

„Посебно ми је драго што је ова сала већ годинама у време фестивала посвећеног нашем Зорану овако пуна, препуна. Драго ми је што,за наше прилике у којима живимо, у овоме граду не тако малом , готово да нема човека који није купио карту.То је само доказ да Зајечарци поштују Зорана И то управо зато да покажемо колико поштујемо и ценимо ово позориште, једино професионално позориште у Тимочкој Крајини. Драго ми је што се и мој колега ,председник општине Књажевац Милан Ђокић, али и остале моје колеге из Тимочке Крајине залажу да ово позориште своју активност прошири јер имамо дивне сале и у Књажевцу и у Неготину и у Бору . Да представе које овде стварамо, које овде настају а све су боље и боље , гостују у овим нашим градовима Тимочке Крајине. Велико ми је задовољство што смо смогли снаге да направимо фестивал. Мислили смо да је прошле године био најбољи, али ове године је још бољи. Трудићемо се да наредни буде још бољи, све то у част великана глуме , нашег Зорана“, рекао је Ничић.

На отварању фестивала публици се обратио и Његово преосвештенство,Епископ Тимочки, господин Иларион, рекавши да се читајући билтен фестивала подсетио изванредне крилатице која гласи-,,Уметност је есенција лепоте која од зла треба да нас брани”.,,То ме је подсетило на ону реч Достојевског да ће лепота спасити свет, рекао је господин Иларион и додао .,,Да смо којим случајем неким времепловом одпловили вековима уназад, било би незамисливо да не само Епископ цркве буде у позоришту већ и сами хришћани.То је било зато јер у оно време позоришта нису имала карактер као данас .У овом времену данашњем јасно је да је позориште плод Христове науке.Управо смо чули да је тема фестивала породица, што јесвакако и брига наше Свете цркве-очување породице.“

Фестивал је отворио наш познати глумац Бранко Цвејић који је истакао да никада није био у Зајечару, нити на овом фестивалу, али је зато радио са Зораном и живео у истој гради са славним глумцем: „Можете ли замислити младог глумца којстанује у истој згради у којој станује Зоран Радмиловић. Кад је почела да се снима једна серија, а то је била прва сапуница која је снимљена на нашим телевизијама, написао ју је велики писац Александар Поповић и звала се „Цео живот за годину дана,“ добио сам улогу да играм Зорановог сина. Имао сам привилегију да играм са Зораном, да сваки дан ауто дође по њега и по мене и да сваког јутра идемо заједно на снимање. И да он мени објашњава како ниси ваљда луд да учиш текст унапред, то је будалаштина. То ћемо ми у шминкерници заједно, поновимо дватрипут и онда знамо одлично, а кад се заврши снимање ништа не знамо од тога, немамо појма. Било је дивно дружити се с њим. Био је диван, духовит, страшно духовит, што је и показивао на сцени, истакао је Цвејић.

Позоришни празник у Зајечару почео је,већ по традицији, полагањем цвећа на споменик великом глумцу.Част да прочита стихове посвећене Зорану Радмиловићу ове године припала је нашем истакнутом песнику Саши Јеленковићу.

Премијером представе „Петра“ по тексту и у режији Ирфана Менсура, зајечарско позориште започело је 28.“ Дане Зорана Радмиловића“. Ова породична прича одушевила је публику.Представа домаћина није у конкуренцији за главне награде Фестивала, а жири на чијем је челу Небојша Брадић Зоранов брк доделио је Тањи Бошковић.Ово је други пут да Тањи припадне брк за најбољу глумицу у представи , на Зорановим данима.

„Толико сам срећна да не могу да вам испричам колико. Заиста мислим да три младе жене које суиграле са мном заслужују понеку длачицу из овог брка.Ово је наша заједничка награда. Нема позоришта без партнерства које је најфантистичнија тековина коју смо могли да понесемо у живот ми који смо имали срећу да играмо поред Зорана Радмиловића .Он је био чудесан партнер. О томе боље могу да говоре Мира Бањац и Цаци Михаиловић јер су били ближи са њим. Никаданије био појединачан. Он је зависио од својих партнера. Срећна сам ако сам и једну мрљу тог дара безочно украла од оних људи са којима сам играла. Једно од важних места је и Зоран“ , истакла је Тања Бошковић , захвалила жирију и ову награду посветила свом оцу који се преселио у легенду.

Аутор и редитељ представе Ирфан Менсур је у сусрету са новинарима рекао да никада у животу не гледа премијеру. Све што треба да уради са глумцима је до премијере, а онда је представа у божјим рукама.

,,Ја увек представу предам глумцима, тако сам урадио и синоћ, сад ће они да жив еса том представом, да се боре са разним публикама и мишљењима.”

Говорећи о свом раду са глумицама истакао је да одавно није срео четири личности које су толико везане за пројекат, за заједничку идеју, и рекао да глумице заједно са редитељем стоје иза пројекта.

Осим Тање Бошковић, у представи играју још и Викторија Арсић, Наташа Петровић и Лана Караклајић. Драматург је Владимир Ђурђевић, сценограф Мирко Стокић, костими су поверени Горици Илић и Мирјани Станојевић, а композитор је Александар Сања Илић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.