Вести

Вечерас почиње 28. Позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

Вечерас почиње 28. Позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића“

У Зајечару данас почиње 28. Позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића“. Веч по традицији, делегација глумаца зајечарског театра положиће у 18:00 сати цвеће на споменик Зорану Радмиловићу, а част да својим стиховима најави отварање Зоранових дана ове године припала је песнику Саши Јеленковићу.

У оквиру свечаног програма који почиње у 20:00 сати фестивал ће отворити наш познати филмски ,телевизијски и позоришни глумац Бранко Цвејић. И ове године позоришна публика ће моћи да види најбоље представе из региона. После „Петре“ зајечарског театра , чија је премијера вечерас, на програму је „Ко се боји Вирџиније Вулф“, копродукција Улисис театра из Загреба и Београдског драмског позоришта, а „Радионица интеграције“ из Београда коју води Мики Манојловић долази са представом „Док нас смрт не раздвоји“.

Из Сарајева нам стиже стари пријатељ ове куће Емир Хаџихафизбеговић са својим ансамблом и представом „Сјећаш ли се Доли Бел“, из Атељеа 212, матичне Радмиловићеве куће стиже нам“ „Петријин венац“ а Из Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке „Представа Хамлета из села Мрдуша Доња“. Такмичарски део фестивала затвара Звездара театар са представом „Осама –касаба у Њујорку“. Због оправдане спречености једне од глумица, компродукција зајечарског и приштинског театра „Жене из Троје“ неће бити изведена у част награђених 25.октобра. Уместо ње биће изведана представа „Бродоломке“ Казалишта Морузгва из Загреба.

У оквиру пратећег програма, у суботу од 12:00 сати биће изведена луткарска представа за одрасле „Хронолог“ позоришта из Видина, а у четвртак 24. октобра у истом термину биће изведена представа Казалишта из Вировитице „Секси рубље“.

Фестивал малих позоришних форми, други по реду, биће одржан у Центру за културу у Котлујевцу од суботе 19. октобра до 25.октобра. Отвара га сјајна Миа Беговић са својом монодрамом „Све што сам прешутјела“ а затвара га Душанка Глид својом монодрамом „Код куће /Кабул“. Између њих публика ће моћи да погледа врхунске представе: „Кројцерова соната“ у режији Небојше Брадића и извођењу Владе Керошевића,“Лов на срне“ ауторско дело Срне Ланго, „Спавају ли рибе”, у извођењу Вјере Видов која долази из Истре.„Има нека тајна веза“ ауторски рад глумца Милана Димића из Бањалуке и „Дон Жуан из Леушића“у извођењу Марка Аџића” позоришта из Темишвара у Румунији. Све монодраме почињу у 18:00 сати. За овај фестивал још увек има карата по популарној цени од 150 динара, а комплет за свих 7 представа кошта 700 динара.

Пратећи програм Фестивала је и ове године изложба радова једног од наших најзначајнијих сликара Милоша Шобајића, која ће бити отворена у Галерији Историјског архива , 21.октобра у 12:00 сати. Такође, биће организована и изложба слика Драга Симића, двогодишњег селектора Ликовне колоније “Гамзиград”, у Радул-беговом конаку 23.октобра, у 11 сати.

Зајечарско позориште укључиће се и у обележавање јубилеја пријатеља Зорана Радмиловића, овог града и ове куће, Милана Цација Михаиловића, који обележава 50 година рада , у уторак 22.октобра од 19:30 , у фоајеу театра.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.