Вести

Сутра почињу 28. Зоранови дани у Зајечару

Сутра почињу 28. Зоранови дани у Зајечару

У зајечарском театру одржана је прес-конференција на којој је било речи о предстојећим „Данима Зорана Радмиловића“ који ће у Зајечару бити одржани по 28. пут, од 18. до 25. октобра, као и о премијери представе„Петра“ која ће бити изведена прве фестивалске вечери. Како је саопштено на пресу, Фестивал ће ове године отворити наш познати филмски ,телевизијски и позоришни глумац Бранко Цвејић.

„И ове године, са тимом људи, успели смо да припремимо одличан фестивал.Довели смо најбоље представе из региона . После наше ,,Петре“ по тексту и у режији Ирфана Менсура, на програму је „Ко се боји Вирџиније Вулф“, копродукција Улисис театра из Загреба и Београдског драмског позоришта, а „Радионица интеграције“ из Београда коју води Мики Мањловић долази са представом „Док нас смрт не раздвоји“. Из Сарајева нам стиже стари пријатељ ове куће Емир Хаџихафизбеговић са својим ансамблом и представом „Сјећаш ли се Доли Бел“, из Атељеа 212, матичне Радмиловићеве куће стиже нам“ „Петријин венац“ а Из Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке „Представа Хамлета из села Мрдуша Доња“. Такмичарски део фестивала затвара Звездара театар са представом „Осама –касаба у Њујорку“, рекао је у сусрету са новинарима Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић“ и директор фестивала „Дани Зорана Радмиловића“.

„У пратећем програму имамо представу из Вировитице „Секси рубље“, и имамо луткарску представу за одрасле „Хронолог“ позоришта из Видина, која је прошле године проглашена за најбољу луткарску представу у Бугарској. Оно што ме посебно радује је што смо ове године успели да по други пут организујемо Фестивал малих позоришних форми, који ће се у Центру за културу у Котлујевцу одржати од 19. до 25.октобра. Отвара га сјајна Миа Беговић са својом монодрамом „Све што сам прешутјела“ а затвара га Душанка Глид својом монодрамом „Код куће /Кабул“. Између њих публика ће моћи да погледа врхунске представе: „Кројцерова соната“ у режији Небојше Брадића и извођењу Владе Керошевића,“Лов на срне“ ауторско дело Срне Ланго, „Спавају ли рибе”, у извођењу Вјере Видов која долази из Истре.„Има нека тајна веза“ ауторски рад глумца Милана Димића из Бањалуке .Ове године успоставили смо сарадњу са нашом дијаспором, позориштем из Темишвара у Румунији одакле нам долази „Дон Жуан из Леушића“у извођењу Марка Аџића” , рекао је директор фестивала.

Са нама је и ове године један од наших најзначајнијих сликара Милош Шобајић, који је урадио дизајн фестивала поклонио дивну слику позоришту, чија ће изложба радова бити отворена у историјском архиву у Зајечару , у понедељак 21.октобра у 12:00 сати. Такође, биће организована и изложба слика Драга Симића, двогодишњег селектора Ликовне колоније “Гамзиград”, у Радул-беговом конаку 23.октобра, у 11 сати.Укључићемо се у обележавање јубилеја пријатеља Зорана Радмиловића, овог града и ове куће, Милана Цација Михаиловића, који обележава 50 година рада .

Ирфан Менсур, редитељ и аутор текста представе “Петра” која је настала по мотивима једне драме Ричарда Лорца каже да се овим текстом бавио 40 година док није постао овакав какав ће публика видети.

“Усудио сам се да узмем тлоцрт те драме и направим сопствену драму о нашим судбинама, нашим ликовима, о нашој географији, о нашим проблемима, да представу пребацим у данашње време, у један од градова у Србији.Ова представа тиче се свих оних људи који уско размишљају о породици као нуклеусу. Са свих мојих путовања по свету схватио сам да су родитељи много флексибилнији од нас, од Балканаца кад је у питању осамостаљивање деце , јер и родбина и пријатељи сматрају да нисте добар родитељ ако се васа деца одвоје од вас пре 30-те односно 35-те године,” рекао је Менсур и додао како мисли да ће то временом доћи на своје мести и да ћемо као у неких скандинавским земљама схватити да деца морају да одлазе у своје станове, да живе сами.

Менсур је нагласио да је био на великим мукама приликом рада на представи јер су све четири глумице талентоване и требало је направити праву понуду њихових решења.Представа је прављена да се гледа, да опомене и да евентуално покаже свима нама где не би требало да будемо. Представа је о манипулацији, о распаду једне породице, о различитим карактерима, амбицијима И успесима или неуспесима у животу.

Дива српског али и југословенског глумишта Тања Бошковић, која у представи глуми Мајку, нагласила је да је, као и у “Петри” у средишту пажње већине представа на овогодишњем фестивалу породица . То је за сваку похвалуи јер људе то интересује.

,, Можда је прошло време позоришта које се бави само политиком која интересује мали број људи, јер смо ми углавном родитељи или деца. Ја заиста имам велику срећу да будем и родитељ и дете. Мислим да треба да подржимо младост која има потребу да се одвоји и престане да зависи од процена својих родитеља.Мислим да треба да дозволимо својој деци да донесу сопствене одлуке и да плате цену тих одлука. Као родитељи веома често смо склони да нашој деци дамо право, али да им не дамо обавезе.Лако је рећи детету ради шта хоћеш, тешко је гледати последице лоших избора. Ова представа има и едукативни аспект , И то је важно видети у позоришту “ истакла је Тања Бошковић и додала да је срећна што је доживела да ради са сопственом ћерком. Захвалила је на томе и Ирфану и зајечарском позоришту.

Редитељ Ирфан Менсур је рекао да је Лана Караклајић,Тањина ћерка, једно од најпријатнијих изненађења у његовом дугом редитељском стажу.

,,Ретке су глумице које имају ту брзину мисли, ту енергију и прилагодљивост на сцени . Наташу сам познавао, са њом сам радио, а Викторија је већ на Академији скренула пажњу на себе у смислу да су ретке глумице у Србији које имају толику количину енергије у себи, са оваквим физисом “, рекао је Менсур.

У сусрету са новинарима млада глумица Лана Караклајић је истакла да се ансамл позоришта јако лепо опходио према глумицама и нагласила да први пут ради са Ирфаном и са својом мајком Тањом Бошковић. Захвалила је Ирфану што се усудио да режира представу са 4 жене и сматра да су сви заједно лепо и предано радитли и да се ова представа тиче сваке од глумица. Улогу је доживела лично јер је припадник младе генерације која брзо мора да донесе одлуку хоће ли да оде из породице, града , па и из ове земље.

Наташа Петровић, глумица зајечарског театра је истакла да је велика част радити са величинама као што су Тања Бошковић и Ирфан Менсур и подсетила да је са Ирфаном већ радила две представе. Како је рекла процес рада је био леп и опуштен а лик који тумачи је потпуно различит од ње .

Глумица Викторија Арсић, захвалила је зајечарском позоришту и професору што јој је указао поверење и истакла да је процес рада био диван, да су направили породичну атмосферу и да ће се из ње видети и резултат.

На пресу је представљена и идеја Ирфана Менсура и Владимира Ђуричића да се у Зајечару организује фестивал најгледанијих филмова из Србије и околних земаља.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.