Вести

Програм овогодишњих Зоранових дана представљен у Атељеу 212

Програм овогодишњих Зоранових дана представљен у Атељеу 212

Поводом Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ који се у част великог глумца, рођеног Зајечарца организују по 28. пут, у Зорановом позоришту, Атељеу 212 у Београду одржана је прес конференција.

Владимир Ђуричић, директор Фестивала и Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ упознао је новинаре са програмом овогодишњег фестивала који ће се у Зајечару одржати од 18. до 25. октобра, као и са пратећим програмом.

Фестивал ће 18. октобра отворити представа зајечарског позоришта „Петра“ по тексту и у режији Ирфана Менсура, а публика ће наредних дана имати прилике да види најбоље овогодишње представе из Србије и региона.То су копродукција Казалишта “Улyссес” из Загреба и Београдског драмског позоришта „Ко се боји Вирџиније Вулф“ , „Док нас смрт не растави“,београдске Радионице интеграције, представа сарајевског Камерног театра 55 „Сјећаш ли се Доли Бел“, београдског Атељеа 212 „Петријин венац“, Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“, београдског Звездара Театра „Осама – Касаба у Њујорку“, и копродукцију града домаћина и Народног позоришта Приштина „Жене из Троје“. Ђуричић је истакао да су се карте за главни фестивалски програм продале за само један дан.

Посебан квалитет фестивала је и то што смо у оквиру Зоранових дана прошле године покренули нови Фестивал малих позоришних форми, нагласио је Ђуричић. Ове године га отвара Миа Бегових својом монодрамом “Све што сам прешутјела”, а затвара га Душанка Стојановић Глид представом „Код куће/ Кабул“. Између њих публика ће моћи да погледа врхунске представе: „Кројцерова соната“ у режији Небојше Брадића и извођењу Владе Керошевића,“Лов на срне“ ауторско дело Срне Ланго, „Спавају ли рибе”, у извођењу Вјере Видов која долази из Истре.„Има нека тајна веза“ ауторски рад глумца Милана Димића из Бањалуке Ове године успоставили смо сарадњу И са позориштем из Темишвара у Румунији одакле нам долази „Дон Жуан из Леушића“у извођењу Марка Аџића , рекао је директор фестивала.

У пратећем програму публика ће моћи да погледа представе позоришта Морузгва из Загреба и позоришта из Вировитице, као И изложбе слика Милоша Шобајића и Драга Симића, селектора Ликовне колоније Гамзиград. Ђуричић је захвалио Милошу Шобајићу што је зајечарском театру поклонио своју слику на којој је приказан Зоран Радмиловић кроз своје најзначајније улоге.

У оквиру пратећег програма фестивала , биће обележен и јубилеј великог пријатеља и савременика Зорана Радмиловића , глумца Милана Цација Михаиловића који ове године обележава 70 година живота и 50 година рада.

Председник стручног жирија Фестивала Небојша Брадић подсетио је да су “Дани Зорана Радмиловића“ пролазили кроз различите фазе у својој историји , од оних блиставих до оних које бисмо радије заборавили. Последње едиције фестивала указују на то да за његову будућност не треба бринути с обзиром на репертоарски програмски профил : квалитетне представе, интерес публике и атмосферу која се тих дана ствара у Зајечару.

„Задовољство ми је да два месеца после Антика феста поново могу да будем домаћин у Зајечару и да заједно са културним радницима и публиком допринесем да овај фестивал настави својим кораком и оним што чини . Милсим да је важно што фестивал у последњим едицијама инсистира на међународној димензији То спајање различитих театара из земаља региона , Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније је изузетно битно за профил фестивала у будућности”, рекао је Брадић.

Председник Уметничког савета фестивала и председник Стручног жирија 2. Фестивала малих позоришних форми Иван Бекјарев је нагласио да је овогодишња селекција фантастична и да ће публика уживати у извођењу монодрама од стране врхунских уметника. Бекјарев је најавио да ће наредне године у Зајечару своје стихове посвећене Зорану Радмиловићу говорити песник и глумац из Загреба Енес Кишевић, велики Зоранов пријатељ.

Милан Цаци Михаиловић је у сусрету са новинарима у Атељеу 212 нагласио да је у Зајечару први пут био са Зораном, када су одиграли Радована Трећег, а после је небројено пута одлазио због Зорана, због фестивала и због пријатеља којих је све више. Приликом одласка у Зајечар где се увек осећа пријатно , прво обиђе трг код библиотеке где се налази споменик Зорану Радмиловићу, који према оцени Михаиловића верно приказује Зорана као Радована III.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.