Вести

Свечано отворен 10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“

Свечано отворен 10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“

У зајечарском театру свечано је отворен 10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“ . Директор фестивала Милош Ђуричић је нагласио да се у Позоришту труде да сваке године понуде што разноврснији садржај фестивала, другачије представе из других земаља , са других континената.

Ове године на програму је 8 представа из 5 земаља “ Велику захвалност дугујемо нашим пријатељима из Бугарске , Кине, Француске и Хрватске који су допринели изразитом међународном карактеру фестивала истакао је Ђуричић и посебно поздравио редитеља Небојшу Брадића, глумца Десимира Станојевића ,Павлинку Трифонову директорку позоришта из Видина, Зденка Речића, равнатеља казалишта у Винковцима и све остале госте из Србије и иностранства.

Фестивал је свечано је отворио др Миодраг Матицки, књижевник и и председник Вукове задужбине.Он је истакао да је велика част отварање 10. јубиларних позоришних игаре за младе и јавно честитао успешан рад Народном позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару. Истакао је да је већ био на овој сцени и са директором позоришта Владимиром Ђуричићем успешно сарађивао и као председник Вукове задужбине и као дугогодишњи уредник алманаха „Даница“.Поменуо је пројекат у настајању који се тиче читања и приближавања књиге младима.

,, Позориште „Зоран Радмиловић „у Зајечару , Установа културе „ Вук Караџић“ у Београду, Вуков сабор и Вукова задужбина разматрају покретање широког такмичења школа и младих у игроказима литерарних дела.Са својим наставницима млади би улазили у тајне драматизације лектире, глумом би оживљавали литературу а притом и музички надограђивале оно што траје само у словима. Најуспешнији игрокази учествовали би на Вуковом сабору“,нагласио је Матицки и додао да је у Зајечар донео „Азбуку радости“, коју ће представити у ШОСО „Јелена Мајсторовић“ ђацима ове школе и деци из „Облутка“. Како је истакао најважнија девиза 21. века мора бити сагласје разлика.

Отварање позоришног фестивала за децу била је и прилика да се подсетимо недавно преминулог песника Добрице Ерића, који не само што је један од највећих српских песника за децу , већ је уткао себе у историју ове смотре . Ерић је написао химну фестивала под називом „Добродошлица“ коју је говорила глумица зајечарског театра Јелена Рајић.

А онда је уследила премијера представе зајечарског театра „Мачак у чизмама“ по тексту и у режији Спасоја Ж. Миловановића, коју је публика одушевљено поздравила громогласним аплаузом. Према речима редитеља Спасоја Ж. Миловановића, ова представа настала по мотивима бајке Шарла Пероа, разликује се од осталих утолико што кореспондира са овим временом и покушава да деци исприча причу о добру и злу: ,,Као и свака бајка и ова бајка је припрема деце за улазак у свет онакав какав јесте, који се састоји од доброг и од злог и од могућности да свако од нас изабере прави пут. Дубоко смо уверени да је у том избору највећи квалитет живота могућност да свако од нас изабере добро и често нам је потребна додатна сила која ће да нас погура ка доброј ствари.“

Улоге су поверене: Предрагу Грбићу, Вујадину Милошевићу, Сањи Недељковић, Ирени Станковић, Браниславу Мијатовићу, Габријелу Бећаревићу, Милошу Танасковићу и Викторији Арсић. Костим: Снежана Ковачевић. Сценографија: Мирко Стокић и Спасоје Ж. Миловановић. Музика: Бата Здравковић. Видео радови: Слободан Илић. Сценски покрет и кореографија: Даница Ничић.

Представа обилује сценским ефектима какви до сада у зајечарском позоришту нисте виђени. Комбинацијом већ добро опробаних сценографских, светлосних и аудио ефеката и иновативних видео решења настала је истинска позоришна магија.

Малишане је испред зграде зајечарског театра данас дочекала посебна атракција: Жена-скулптура, а забављали су их жонглери „Барбароните дуо“ из Бугарске. У фоајеу Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ отворен је штанд књига за децу издавачке куће „Српска књига“ из Руме, чији је уредник био Добрица Ерић.

10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“ наставља се у петак 19.априла у 12:00 сати када ће бити изведан представа „Црвенкапица“ Градског казалишта „Јоза Ивакић“ из Винковаца . У 19:00 сати на програму је представа „Легенду о месечевој принцези“ Позоришта лутака Ниш.Малишане ће у петак забављати бацачи ватре „Барбароните дуо“ и поново ће видети Жену скулптуру.Током преподнева у ОШ ,,Десанка Максимовић“ биће представљен Књижевни портрет др Миодрага Матицког.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.