Вести

Отворени 31. Дани Зорана Радмиловића у Зајечару: Зоранов брк Дарку Цвијетићу

Отворени 31. Дани Зорана Радмиловића у Зајечару: Зоранов брк Дарку Цвијетићу

Синоћ су у Зајечару, извођењем комада „ Што на поду спаваш“, копродукцијске представе театара из Сарајева, Загреба и Новог Сада у режији Кокана Младеновића, отворени 31. Дани Зорана Радмиловића.

Директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић је изразио задовољство што позоришни празник у Зајечару ове године, када обележавамо 75 година од прве премијере театра, траје свих 14 дана, а пред публиком је 18 представа.

-То говори да је Зајечар бољи од много других градова у Србији. Овако пуна сала није чест случај ни у Београду, ни у другим много већим градовима од Зајечара а када се то понавља 14 дана заредом то показује шта значи 75 година позоришта и 31 година Фестивала, али и напор градске власти да се у свакојаким ситуацијама све ово одржи, помогне и да нам ове године омогући да 14 дана славимо позориште у Зајечару, рекао је Ђуричић на отварању.

Драган Јовановић Данилов, један од најзначајнијих живих српских песника и наш најпревођенији песник, који је пре пар дана у Барију, у Италији добио награду „Сенека“ за целокупни књижевни рад и пред публиком у пуној сали театра прочитао је своју песму посвећену Зорану Радмиловићу.

На свечаности отварања говорио је и наш истакнути глумац Милан Цаци Михаиловић, савременик и пријатељ Зорана Радмилловића

-Заиста је велика радост нама из атељеа 212 да будемо уЗајечару и да врло често отварамо ове дивне дане посвећене нашем колеги, пријатељу, другару Зорану Радмиловићу.О Зорану се много што шта чуло са ове сцене, сви много тога знају о њему. Знају , рецимо, где је рођен, где је ишао у школу, па које је спортове волео, шта је студирао. А студирао је више факултета од правног преко психологије, енглеског и архитектуре док није дошао до глуме. Ја ћу данас рећи нешто што, чини ми се , не знају сви. Рецимо коју је књигу Зоран Радмиловић највише волео и коју је песму највише волео. Kњига се зове “Чаробни брег” Томаса Мана. Поуздано знам да је та књига стајала на наткасни поред његовог кревета и није се одвајао од ње. А песма је заправо једна песмица божанственог, великог српског песника Душана Радовића “Мали живот”, истакао је Михаиловић.

Дива нашег глумишта Тања Бошковић је отварајући Фестивал рекла:

-О Зорану немам шта да додам. Све је казано. Све је испричао што је требало да исприча. Дошла сам овде да вам се поклоним што 75 година чувате позориште и да молим да никада не допустите да вам укину позориште. Позориште је важно за душу, за срце, за идентитет, за љубав, за језик, за све. ЖИВЕЛО ПОЗОРИШТЕ!“

Зајечарско позориште слави и вредан јубилеј, 75 година од оснивања и зато ће овогодишњи програм бити разноврстан и богат.

Први Зоранов брк за глумачку бравуру синоћ је припао Дарку Цвијетићу по чијем тексту је и настала представа “Што на поду спаваш” и који игра главну улогу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.