Вести

Светски дан права детета: Сала пуна дечијег осмеха!

Светски дан права детета: Сала пуна дечијег осмеха!

Поводом обележавања Светског дана права детета, у великој сали Градске управе у Зајечару приређен је пријем за ученике првих разреда основних школа.

Пуна сала дечије граје и осмеха.

Тим поводом, Слађана Стојановић Дицков, професор филозофије у зајечарској Гимназији одржала је деци предавање на тему њихових права, а са децом су разговарали и Марина Милић, заменик градоначелника града, као и помоћник градоначелника Милан Станковић и градски већник Марија Марковић.

Милан Станковић, помоћник градоначелника града Зајечара је, честитајући малишанима Светски дан права детета истакао, да Град има обавезу да деци обезебеди што боље услове како у образовним установама, тако и у животу.

-Част ми је и задовољство што у име града могу да вас све поздравим, да вас угостимо, да вам четситамо Светски дан деце, и да можемо заједно да уживамо у вашем дану. Град као Град има обавезу да вам преко установа, где ви највише проводите време, а то су школе, омогући да имате што боље услове. Да се сваке године ваши услови за боравак у школама, али уоште у животу, побољшавају. Ви знате да има и доста сиромашне деце, да постоје деца које немају ни основне ствари, не само за школовање, већ и за живот. Ми као одрасли и као људи који се налазимо на челу овог града, имамо велику обавезу да у будућности ви имате што боље и квалитетније услове, истакао је Станковић.

Прваци зајечасрских основних школа су, у великој сали Градске управе имали прилику да науче нешто више о дечијим правима али и њиховим обавезама. Слађана Стојановић Дицков, професор филозофије у зајечарској Гимназији је напоменула, да је прича о дечијим правима, заправо прича о одговорности одраслих, који треба да обезбеде оно што је најбоље за децу.

-Светски дан детета иде некако одмах уз причу о дечијим правима. Када говоримо о Дечијим правима, у свету се о томе говори јако дуго, скоро три, четири деценије. Додуше, у Србији се говори о томе много мање година, али врло је занимљиво на који начин се говори о дечијим правима. О томе треба свакодневно говорити, не само када обележавамо Светски дан детета, а занимљиво је и где говоримо. Сматрам да деца још у најранијем узрасту морају да се упознају са својим правима, али и својим обавезама, и то треба да крене негде од породице, а да школе онда преузимају примат над том причом рекла је професорка Стојановић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.