Вести

Завршени

Завршени "Зоранови дани" -Најбоља представа по избору публике „Балкански шпијун“

Најбољи глумац 27.позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ Борко Перић, најбоља представа по избору публике „Балкански шпијун“.

Жири 27. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“, у саставу: Небојша Брадић, председник, Др Мирослав Радоњић, члан и Др Ненад Новаковић, члан, на својој седници одржаној 21.10.2018.године донео је одлуку да Награду за најбоље глумачко остварење на Фестивалу већином гласова додели Борку Перићу за улогу Вјекослава Краља у представи „Устав Републике Хрватске“ Сатиричког казалишта „Керемпух“ из Загреба.

Како стоји у образложењу жирија које је на свечаности доделе награда прочитао члан жирија Др Мирослав Радоњић,„У правом сазвежђу изванредних глумаца који наступају у изабраним представама на овогодишњим „Данима Зорана Радмиловића“ издвојио се Борко Перић у улози интелектуалца који личи на шекспировског кловна са шачицом људске прашине у руци, што забавља и објашњава, освешћује и прочишћава. Борко Перић и ансамбл представе „Устав Републике Хрватске“ још једном доказују да је живот јачи од догме и да је позориште првенствено огледало свог времена.“

Захваљујући на награди Борко Перић је истакао да је почашћен и дирнут што је добио награду. Истакао је да је ансамбл Сатиричког казалишта „Керембух“ у Зајечару због дивне публике осетио право позоришно чудо, које се не осећа сваки пут када играју неку представу.

Жири у истом саставу донео је одлуку да Награду за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић“ већином гласова додели представи „НАШИ ДАНИ“ Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке. „Сценографија Драгане Пурковић Мацан и костими Јелене Видовић отелотворили су упечатљив, особен и ефектан визуелни идентитет целокупне представе, делујући, при томе, функционално и у потпуном складу с тематско-идејном окосницом драмског текста и редитељским решењима“, стоји у образложењу жирија.

Награду публике , просечном оценом 9,80 , добила је представа „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића у режији Тање Мандић Ригонат, у извођењу ансамбла Народног позоришта из Београда . Награду је примио Жељко Хубач , директор драме Народног позоришта у Београду. Захваљујући на награди Жељко Хубач је подсетио да је прво извођење „Балканског шпијуна“ после Београда било у Зајечару из простог разлога што цени ову публику и овај фестивал. И у овом тренутку , награда Народном позоришту пуно значи.

Одлуком жирија којим је председавао глумац Иван Бекјарев победник 1. Фестивала малих позоришних форми Небојша Дугалић за улогу у монодрами „Исповест Димитрија Карамазова“ Фјодора Достојевског. У образложењу жирија стоји да је исповест Димитрија Карамазова представља монодрамску адаптацију једног дела романа Ф.М.Достојевског „Браћа Карамазови“, али у режији и игри Небојше Дугалића имали смо утисак као да је цео роман пред нама. Дугалић је бираним средствима и дискретном игром успео да уверљиво изгради лик Димитрија Карамазова и да проблем тог лика на мајсторски начин представи гледаоцима.

Специјална награда овог фестивала припала је представи „Бревровизија“,драмске дружине А ,коју је представио Владимир Цвејић и представи „Бобочка или других 100 страница Филипа Латиновића“театра „Морузгва“ из Загреба, а у извођењу Еције Ојданић и Роберта Отхела.

У част награђених наступио је Уметнички ансамбл кинеске провинције Хенан који чине две професионалне трупе. Једна је Уметничка трупа песама и игара провинције Хенан, а друга Џонгјуе Шаолин Зен борилачка акробатска трупа., У оквиру богатог програма, кроз играчке, певачке, плесне тачке, елементе сечуанске и ју опере, као и уз мелодије одсвиране на традиционалним кинеским иструментима публици је било омогућено да осети дух кинеског фолклора и културног наслеђа у његовој аутентичности.

Свечаности доделе награда предходила је промоција књиге „ Четири лудила“ Милоша Латиновића о којој је говорио Др Мирослав Мики Радоњић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.