Вести

 Одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине

Одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине

У Звездану је одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине.

Отварајући манифестацију члан Градског већа задужен за културу Вујадин Милошевић је нагласио да један народ живи док живи сећање на његове корене. Зато је битно да Срби са Косова запамте одакле су дошли поготово у овом тренутку, када су масовно расељени са Космета.

Милошевић је истакао да у Дому културе у Звездану ове године има струје за разлику од прошле године и да ће се наставити са уређењем овог и осталих села на подручју Града Зајечара.

У оквиру Сабора одржана су традицонална такмичења у кувању пасуља и производњи вина и ракије. Према оцени жирија најукуснији пасуљ скувала је Сандра Жикић из Звездана. Мирољуб Станковић из Звездана најбољи је произвођач вина, а Христина Вељковић из Вражогрнца освојила је прво место међу произвођачима ракије.

У богатом програму учестовали су : културно – уметничка друштва „Божур“ из Звездана,”Краљевачка ризница “ из Краљева, „Зоран Гајић“ из Рготине, „Илинско врело“ из Илина,”Врело” из Шаркамена,”Младост” из Чубре и певачка етно група „Ђурђевак” Центра за културу из Бора.

Организатор манифестације је Народно позориште Тимочке Крајине –Центар за културу “Зоран Радмиловић” у сарадњи са Туристичком организацијом Зајечара и Месном заједницом Звездан, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 20
  јун
  „Сабор косовских Срба Тимочке крајине“ и ове године!

  Ова традицонална манифестација почиње у петак,22. јуна у 18 сати на зајечарском Тргу ослобођења, када ће наступити етно групе “Краљице” и “Долама” из основне и средње музичке школе у Неготину, као и КУД „Божур“ из Звездана.

  Више
 • 20
  јун
  Стваралаштво косовских Срба Тимочке крајине

  Девети Сабор косовских Срба Тимочке крајине одржан овог викенда у Звездану представио је део културно-уметничког стваралаштва друштава „Слога“ из Вражогрнца, „Илинског врела“ из Илина, „Божура“ из Звездана, „ДK Пирот“ из Пирота, а у програму је настипила и певачка група „Јелек“.

  Више
 • 21
  јун
  Одржан Сабор косовских срба Тимочке Крајине

  Срби, пореклом са Косова, чији су се преци давне 1690. године, у сеоби под патријархом Арсенијем Чарнојевићем III, доселили у Тимочку крајину, синоћ су у Звездану, селу домаћину 8. Сабора косовских Срба Тимочке крајине, приредили богат културно забавни програм.

  Више
 • 17
  јун
  Одржана радионица народне ношње у Звездану

  У Звездану, поред Зајечара, уочи Сабора косовских Срба који ће се одржати предстојећег викенда, организована је радионица инструменталне традиције за израду народне ношње.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.