Вести

Одржан Сабор косовских срба Тимочке Крајине

Одржан Сабор косовских срба Тимочке Крајине

Срби, пореклом са Косова, чији су се преци давне 1690. године, у сеоби под патријархом Арсенијем Чарнојевићем III, доселили у Тимочку крајину, синоћ су у Звездану, селу домаћину 8. Сабора косовских Срба Тимочке крајине, приредили богат културно забавни програм.

Током дана oдржано је такмичење у припремању пасуља, надметање прозвођача ракије и вина, као и изложбе домаће радиности, старих заната и традиционалне кухиње.

У уметничком делу наступала су културно-уметничка друштва из Доње Беле реке, Рготине, Шаркамена, Сумраковца, Звездана и КУД „Цветко Грбић“ из Штрпца са Косова и Метохије.

Посебну пажњу посетилаца изазвала је народна ношња, која је била изложена у Дому културе у Звездану а направљена на радионици народне ношње организованој уочи Сабора.

"Сабор косовских Срба је још једна у низу манифестација које негују традиционално стваралаштво. Ове године је новина што имамо гостовање и једног културно уметничког друштва са Косова а то је КУД „Цветко Грбић“ из Штрпца", истакао је Зоран Стаменковић директор Цекит-а.

Ви сте заслужни за то што смо сачували национални идентитет. Ваши преци који су напустили косовска огњишта оставили су у аманет, а ви преносите са колена на колено, језик, културу, обичаје и традицију, поручила је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Сабор су организовали Установа „Центар за културу и туризам“, Месна заједница Звездан и КУД „Божур“, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.