Вести

Стваралаштво косовских Срба Тимочке крајине

Стваралаштво косовских Срба Тимочке крајине

Мештани 12 тимочких села чији су преци у великој сеоби кренули с Косова и нове домове подигли у источној Србији вековима чувају обичаје, ношњу и народне игре из свог завичаја.

Уочи Видовдана, већ девету годину заредом, окупљају се у Зведану крај Зајечара како би јавности показали бар део сачуваног наслеђа.

Девети Сабор косовских Срба Тимочке крајине одржан овог викенда у Звездану представио је део културно-уметничког стваралаштва друштава „Слога“ из Вражогрнца, „Илинског врела“ из Илина, „Божура“ из Звездана, „ДK Пирот“ из Пирота, а у програму је настипила и певачка група „Јелек“.

Током дана одржано је такмичење у припремању пасуља, надметање прозвођача ракије и вина, као и изложбе домаће радиности, традиционалне кухиње и старих заната.

Организатори су Цекит, МЗ Звездан и КУД „Божур“ из Звездана, а покровитељ Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 25
  јун
  Одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине

  У Звездану је одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине. Отварајући манифестацију члан Градског већа задужен за културу Вујадин Милошевић је нагласио да један народ живи док живи сећање на његове корене

  Више
 • 20
  јун
  „Сабор косовских Срба Тимочке крајине“ и ове године!

  Ова традицонална манифестација почиње у петак,22. јуна у 18 сати на зајечарском Тргу ослобођења, када ће наступити етно групе “Краљице” и “Долама” из основне и средње музичке школе у Неготину, као и КУД „Божур“ из Звездана.

  Више
 • 15
  феб
  ФАО у Звездану: Сточарство у процесу производње хране

  У оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“, у Звездану је одржан једнодневни семинар за сточаре у организацији Града Зајечара и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација. Ово је други семинар од почетка године,а први, одржан 25.јануара, био је резервисан за повртаре.

  Више
 • 13
  феб
  Предавање за сточаре у Звездану

  Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Град Зајечар организују у Звездану у уторак, 14.фебруара, предавање за сточаре. Почетак је у 10 сати .

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.