Вести

Креће ИПАРД, први позив за тракторе ускоро

Креће ИПАРД, први позив за тракторе ускоро

Србији ће ускоро бит на располагању око 230 милиона ЕУР кроз ИПАРД Програм Европске уније - Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја.

Град Зајечар у сарадњи са РАРИС-ом (Регионална агенција за развој источне Србије) и Агрознањем (Пољопривредна саветодавна и стручна служба Зајечар), жели да на време информише потенцијалне кориснике ИПАРД-а из региона о плановима за спровођење ИПАРД-а, као и очекиваним условима конкурисања како би што више газдинстава из нашег региона искористило средства која ће бити на располагању.

Саопштење поводом најаве првог конкурса за ИПАРД средства

Ускоро конкурс за бесповратна средства за набавку трактора и механизације из ИПАРД-а

Србији ће ускоро бити на располагању око 230 милиона ЕУР кроз ИПАРД Програм Европске уније - Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја. Први конкурс ће бити објављен за набавку трактора и механизације, а његово објављивање се очекује 20 децембра.

Град Зајечар у сарадњи са РАРИС-ом (Регионална агенција за развој источне Србије) и Агрознањем (Пољопривредна саветодавна и стручна служба Зајечар), жели да на време информише потенцијалне кориснике ИПАРД-а из региона о плановима за спровођење ИПАРД-а, као и очекиваним условима конкурисања како би што више газдинстава из нашег региона искористило средства која ће бити на располагању.

Пољопривредницима су за конкурисање, између осталог, потребни - пословни план, понуде добављача и друга документација. Да би припремили апликацију, пољопривредници могу да ангажују консултанта, а основне информације о ИПАРД-у ће моћи да добију и у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Зајечар, РАРИС-у и граду Зајечару.

Потенцијални корисник мора да буде регистровано пољопривредно газдинство (било физичко или правно лице), да има исплаћене све јавне дажбине и све пореске обавезе које је дужан према држави. Саму инвестицију, куповину механизације, прво финансира сам пољопривредник. Тек онда може да пошаље захтев да му се део уложеног новца врати. На повраћај од 65% могу да рачунају пољопривредници млађи од 40 година, а на 70% они који улажу у планинским подручјима.

За конкурисање за Меру „Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава“ може да размишља свако регистровано ПГ које испуњава следеће услове:

Из сектор меса - у Регистру има пријављен одговарајући сточни фонд и регистроване објекте/да је објекат уписан у Регистар;

Из сектора млека – да је власник животиње која је предмет захтева, или је власник члан ПГ и да у Регистру има пријављен одговарајући сточни фонд;

Из сектора воћа - ако у Регистру има уписано од 2 ха до 20 ха јагодастог воћа и/или од 5 ха до 100 ха другог воћа и ако је предмет инвестиције везан за производњу тог воћа;

Из сектора поврћа – ако у Регистру има уписано поврће и ако је предмет инвестиције везан за производњу тог поврћа. За инвестиције у изградњу објеката за складиштење поврћа - ако у Регистру има уписано 0,5 до 5 ха производње у заштићеном простору или на отвореном простору од 3 до 50 ха; и ако је предмет инвестиције везан за производњу тог поврћа.

Остали усеви - да има пријављене културе под осталим усевима, минимум 2ха површине.

Такође прописано је да у зависности од величине поседа односно броја грла стоке зависи и јачина трактора који може да се купи. То значи да, на пример, воћар који има под засадом од 2 до 10 хектара, може да купи трактор снаге до 60 киловати. Јачи, до 80 киловати може да набави за воћњак од 10 до 50 хектара,


Следи преглед очекиваних услова за набавку трактора:

НАБАВКА ТРАКТОРА

(може се набавити само један током трајања ИПАРД програма)

СЕКТОР МЕСА

1до 60 киловата

ако има објекат капацитета од 4.000 до 20.000 бројлера по турнусу,

2 до 70 киловата

ако има објекат капацитета од 20.000 до 40.000 бројлера по турнусу,

3 до 80 киловата

ако има објекат капацитета:

од 20 до 40 грла говеда,

односно од 30 до 1000 грла свиња,

односно од 150 до 400 грла оваца или коза,

4 до 100 киловата

ако има објекат капацитета:

од 40 до 1.000 грла говеда,

односно од 1.000 до 10.000 грла свиња,

односно од 400 до 1.000 грла оваца или коза,

односно од 40.000 до 50.000 бројлера по турнусу;

СЕКТОР МЛЕКА

1 до 80 киловата

од 20 до 50 грла млечних крава,

2 до 100 киловата

од 50 до 300 грла млечних крава;

СЕКТОР ВОЋА

1 до 60 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом воћа од 2 до 10 ха

2 до 80 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом воћа од 10 до 50 ха,

3 до 100 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом воћа од 50 до 100 ха;

СЕКТРО ПОВРЋА

1 до 40 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом поврћа од 0,5 до 2 ха

2 до 80 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом поврћа од 2 до 10 ха,

3 до 90 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом поврћа од 10 до 30 ха,

4 до 100 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом поврћа од 30 до 50 ха;

ОСТАЛИ УСЕВИ

1 до 80 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом осталих усева од 2 до 20 ха

2 до 100 киловата

ако у Регистру има уписане површине под производњом осталих усева од 20 до 50 ха

Више информација се може наћи на сајту Министарства пољопривреде, и то до објављивања позива у Правилнику о ИПАРД подстицајима за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, а потом у самом конкурсу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.