Вести

У Зајечару отворени 26. Дани Зорана Радмиловића -“ЗОРАНОВ БРК” СВЕТЛАНИ БОЈКОВИЋ

У Зајечару отворени 26. Дани Зорана Радмиловића -“ЗОРАНОВ БРК” СВЕТЛАНИ БОЈКОВИЋ

“Припремајући се четири недеље за то што ћу да кажем, прегледала сам снимке, прегледала сам податке, и закључила сам да све може да се види, али не види се оно најважније – не види се Зоранова доброта. Не види се његов стид пред уметношћу. Не види се оно све најважније. Разлог зашто сам дошла да кажем нешто јесте овај папир, новински исечак који чувам дуго, и чуваћу га до краја свог живота. То је ’’Писмо јачем’’. Прочитавши то схватила сам да нам је оставио аманет да се боримо за достојанство овог посла.” – рекла је Тања Бошковић, беседећи вечерас о Зорану Радмиловићу на отварању 26. Фестивала “Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару у препуној сали зајечарског позоришта у којој није било места ни за стајање.
Једином професионалном позоришту у Тимочкој крајини смеше се бољи дани, најавио је градоначелник Зајечара, Бошко Ничић.
- Пред нама, пред овим позориштем, пред нашим градом су озбиљне, заиста озбиљне, непопуларне реформе у области културе, али сам ја сигуран да ће оне бити брзе, да ћемо све то урадити заиста ефикасно и да ће већ за пар месеци, и ова зграда, и ово наше позориште изгледати много боље и много организованије.- казао је Ничић.
Може се очекивати и квалитетна и богатија продукција, будући да је вечерас потписан протокол о сарадњи два позоришта: Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и Позоришта Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” из Зајечара.
Зајечар и Бања Лука су два крила једног озбиљног позоришног стања на српском језику: једно најисточније а друго најзападније. Мислим да је то добар спој, да између те двије лијеве и десне стране, између запада и истока постоји довољно простора да градимо једну озбиљну позоришну причу.- каже управник бањалучког позоришта, Ненад Новаковић:
Оживљавање и обогаћивање културних односа између Бугарске и Србије најавио је Румен Димитров, заменик министра културе Републике Бугарске, нагаласивши да његова посета има за циљ оживљавање и обогаћивања постојећих културних односа двеју земаља. 26. “Зоранове дане” званично мје отвоприо министар просвете И цултуре Републике СРпске.
-Непроцјењив је значај сарадње између Републике Српске и Србије на изградњи културног моста са циљем очувања идентитета српског народа.Чувајући богато културно историјско наслеђе уз истовремено његовање савременог стваралаштва, отварамо врата квалитетнијем друштву и дајемо већи допринос културном развпју нашег народа. Градећи културне мостове са земљама у региону, отвармо могућности да наше културно богатство буде препознато на културној мапи Европе.- истакао је Малешевић.
Зајечарски фестивал посвећен глумцу отворио је београдски Атеље 212 представом “Моја ти” насталој по тексту Олге Димитријевић “ Како је добро видети те опет “. Бави се проблемом старосне, идеолошке и сексуалне, те родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, лезбејке, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Жири којим је председавао Иван Бекјарев одлучио је да “Зоранов брк”, награда за глумца вечери припадне Светлани Бојковић.
„Јако ми је драго ми је драго што сам добила награду, јер ми је драго све оно што има везе са Зораном. Овај комад смо радили тимски и осећам да ова награда припада целом ансамблу“, рекла је након представе на прес конференцији Светлана Бојковић.
Она је истакла да се комад „Моја ти“ бави дискриминацијом старијих људи и ЛГБТ популације, а да грађевинска мафија, која се помиње у комаду, представља метафору рушења свега из прошлости.
Непосредно пре отварања фестивала глумци зајечарског позоришта положили су венац на споменик Зорану Радмиловићу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.