Вести

Легендарни Душан Ковачевић на 32.„Зорановим данима“

Легендарни Душан Ковачевић на 32.„Зорановим данима“

„Бољи почетак 32. Дана Зорана Радмиловића није могао да нас задеси, него да на фестивалу посвећеном рођеном Зајечарцу, великом српском и југословенском глумцу, Зорану Радимовићу, учествује Душан Ковачевић, академик, највећи живи српски драмски писац и што је за нас најважније, Зоранов пријатељ и сарадник“.

Овим је речима директор Фестивала, Владимир Ђуричић, поздравио Душана Ковачевића, а бројна фестивалска публика учинила је то дуготрајним аплаузом, поздрављајући писца који је исписао српску историју у својим делима и непогрешиво детектовао менталитет нашег народа.

Питком причом, кроз коју је са фестивалском публиком, поделио чак и личне доживљаје, академик Душан Ковачевић, представио је своје пријатељство са Зораном Радмиловићем. Од првог сусрета 1968. у дворишту Капетан Мишиног здања, у време студентских протеста, када је Ковачевић био студент Филозофског факултета, а Радмиловић дошао да подржи студенте, до пред Зоранову смрт 1985. године. С обзиром да је Радован трећи премијерно игран пре равно 50 година, Ковачевић је подсетио како је све почело.

„Радован ИИИ био је мој дипломски рад на Академији у класи професора Слободана Селенића и када су Зорану дали текст, ја сам мислио да он то неће прихватити јер у то време је доста играо на телевизији и имао пуно обавеза. Једног дана су ми рекли да је прочитао и да би волео да се нађемо, а где другде него у кафани. Он је прелиставао, гледао и читао текст једно време и пустио ме „да умрем“, а онда, када је видео да је ствар озбиљна рекао је: Ја ћу покушати да направим нешто од тога. Тај покушај је на почетку био његово тражење док није пронашао тоналитет и ту причу о човеку из завичаја“, испричао је Ковачевић, који је публици у зајечарском театру осим о пријатељству са Радмиловићем и представи Радован трећи казивао и своје стихове.

Посебан доживљај био је колаж инсерата из филмова, од Бештија из 1977. до Андерграуда из 1995. године који су подсетили на Ковачевићево филмско стваралаштво.

„Легенда је све ово што смо вечерас видели на филмском платну, а и оно што смо гледали у позориштима, нешто што га сврстава у ред бесмртника. Бити домаћин таквом човеку је нешто што се доживљава једном у животу“ истакао је градоначелник Зајечара, Бошко Ничић, уручујући плакету Фестивала и статуету Зорана Радмиловића, академику Душану Ковачевићу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 22
  мај
  У Зајечару и ове године "Михољски сусрети села"

  У згради Палате ,,Србија“ у Београду, данас је у име Града Зајечара Весна Станковић градска већница за пољопривреду потписала Уговор са Министарством за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за организовање манифестације ,,Михољски сусрети села“ за 2024. годину.

  Више
 • 22
  мај
  ЗАЈЕЧАР И ОВЕ ГОДИНЕ У ПРОГРАМУ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

  Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, уручила је у Новом Саду уговоре локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, међу којима је и град Зајечар.

  Више
 • 16
  мај
  Зајечар: Одржана 22.седница Скупштине града

  Одлука о усвајању Плана детаљне регулације за зону експлоатације „Влашка“ у Малом Извору била је повод окупљања групе грађана предвођене зајечарском опозицијом испред зграде Градске управе, којима су се обратили народни посланици Александар Јовановић Ћута и Срђан Миливојевић.

  Више
 • 10
  мај
  У Зајечару обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

  У присуству делегација амбасада Руске Федерације и Азербејџана, делегације Града Зајечара, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, потомака ратника од 1912–1918. године, делегације Удружења резервних војних старешина и војних пензионера, минутом ћутања одата је пошта палим борцима НОР-а.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.