Вести

Гамзиградска бања добила статус бање

Гамзиградска бања добила статус бање

Уредбом о утврђивању подручја бање на јучерашњој седници Владе Рeпублике Србије подручје Гамзиградске бање на територији града Зајечара проглашено је бањом.

Добијањем званичног статуса бање Гамзиградска бања добиће могућност да још боље искористи све своје потенцијале како на пољу туризма, тако и у области здравствених услуга по којима је бања и до сада била препознатљива. Уредба Владе је стигла у право време, јер је Град Зајечар спреман да пружи подршку и понуди заинтересованим инвеститорима да улажу на простору Гамзиградске бање.

У ово туристичко место долазе током целе године уметници, али и људи из целе земље који у Гамзиградској бањи препознају не само место за лечење и опоравак, већ и место за одмор.

За Гамзиградску бању је карактеристично пет термалних извора температуре 32, 41 и 6C и један извор питке воде температуре 17C. Прва лечења почињу 1890.год., а спроводи их професор Лозанић, који бању сврстава у индиферентне хипертерме са земноалкалним водама. Процват је бања достигла 1976. године, када је изграђен и основан Завод за превенцију, лечење и рехабилитацију болести периферних крвних судова и вибрационе болести, јединствен те врсте у Србији.

Уредба о утврђивању подручја „Гамзиградска Бања" ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“ Републике Србије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 13
  сеп
  Потпредседник Владе Небојша Стефановић у Зајечару: Инвестираћемо у овај град!

  Приликом посете Министар је одржао састанак са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и руководством града. На овом састанку је било речи о будућим пројектима који су од виталног значаја за град Зајечар, о фабрици, инфраструктури, електероенергетском систему.

  Више
 • 02
  сеп
  Одржана културно-туристичка манифестација 4. Дани Гамзиградске бање

  У Гамзиградској Бањи у суботу је одржана културно-туристичка манифестација 4. Дани Гамзиградске бање.У оквиру богатог програма отворена је изложба слика са предходних ликовних колонија „Гамзиград“ , након чега су глумци зајечарског театра извели запажен перформанс.

  Више
 • 30
  авг
  4. Дани Гамзиградске бање

  У оквиру богатог програма ове културно-туристичке манифестације у 17:00 сати биће отварена изложба слика са предходних ликовних колонија „Гамзиград“ ,

  Више
 • 01
  окт
  Обновљени Дани Гамзиградске бање

  У оквиру Дана Гамзиградске бање изведен је садржајан музичко- сценски програм који је започео наступом Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац “, а настављен је луткарском представом „Агенција за родитеље“ Драмске секције ОШ „Десанка Максимовић"

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.