Вести

Гамзиградска бања добила статус бање

Гамзиградска бања добила статус бање

Уредбом о утврђивању подручја бање на јучерашњој седници Владе Рeпублике Србије подручје Гамзиградске бање на територији града Зајечара проглашено је бањом.

Добијањем званичног статуса бање Гамзиградска бања добиће могућност да још боље искористи све своје потенцијале како на пољу туризма, тако и у области здравствених услуга по којима је бања и до сада била препознатљива. Уредба Владе је стигла у право време, јер је Град Зајечар спреман да пружи подршку и понуди заинтересованим инвеститорима да улажу на простору Гамзиградске бање.

У ово туристичко место долазе током целе године уметници, али и људи из целе земље који у Гамзиградској бањи препознају не само место за лечење и опоравак, већ и место за одмор.

За Гамзиградску бању је карактеристично пет термалних извора температуре 32, 41 и 6C и један извор питке воде температуре 17C. Прва лечења почињу 1890.год., а спроводи их професор Лозанић, који бању сврстава у индиферентне хипертерме са земноалкалним водама. Процват је бања достигла 1976. године, када је изграђен и основан Завод за превенцију, лечење и рехабилитацију болести периферних крвних судова и вибрационе болести, јединствен те врсте у Србији.

Уредба о утврђивању подручја „Гамзиградска Бања" ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“ Републике Србије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 11
  дец
  Градоначелник Ничић се састао са министром заштите животне средине Гораном Триваном

  Градоначелник Зајечара Бошко Ничић састао се у петак 8. децембра са министром заштите животне средине Гораном Триваном и сарадницима у Влади Србије.

  Више
 • 06
  сеп
  Одржани 2.Дани Гамзиградске Бање

  Крај лета и завршетак туристичке сезоне у Гамзиградској Бањи означила је манифестација „Дани Гамзиградске Бање“, која је синоћ организована другу годину за редом. Део богатог фолклора овог дела Србије посетицима су представили аматери из Гамзиграда, Вражогрнца, Рготине и Лубнице.

  Више
 • 06
  сеп
  Атриум са мотивима Царске палата у Специјалној болници "Гамзиград"

  Симболичним пресецањем врпце предивно уређен простор на отвореном, унутар Специјалне болнице "Гамзиград" посетиоцима бање и корисницима болничких услуга на коришћење су предали помоћница градоначелника Зајечара Сузана Стаменковић и директор установе др Раде Костић. Атриум је уређен средствима болнице.

  Више
 • 03
  сеп
  Уређење излетишта у Гамзиградској Бањи

  На иницијативу месне заједнице, а уз финансијску подршку града Зајечара, у Гамзиградској Бањи се уређује излетиште. Посетиоци ће моћи да користе сазидани бетонски роштиљ и наткривене дрвене клупе са столовима. У плану је опремање паркића за најмлађе посетиоце.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.