Вести

Информације о реализацији Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија

Информације о реализацији Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија

Уговор за грантове у оквиру програма Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 са партнерима Град Зајечар и општине Видин потписан је 22.11.2016 године.

Град Зајечар у својој улози као водећи партнер Грант уговора број РД-02-29-261/22.11.2016 за МА програм Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 реализује пројекат „Развој конкурентних туристичких атракција за одржавање туристичког фестивала који ће допринети диверзификацији туристичког производа у региону Видин –Зајечар“ с реф. № CB007.1.11.207. Пројектни партнер са бугарске стране је општина Видин.

У оквиру пројекта биће израђена "Заједничка студија о могућностима за развој фестивала туризма у пограничном региону Бугарске и Србије" и "Заједнички туристички производ фестивал туризма у Видину/Зајечару током целе године". Нова туристичка инфраструктура биће изграђена у Зајечару, као и набажка опреме за организацију уметничког фестивала "Таласи Дунава" у Видину. Фестивал туризма биће промовисан кроз организовање школе екологије и омладинског кампа, као и кроз бројне промотивне материјале, као што су 30-мин промотивни филмови и џепни водичи.

Општи циљ пројекта је подршка развоју конкурентних туристичких атракција кроз промоцију и развој туристичког фестивала. Специфични циљеви пројекта су: 1) Истраживање фестивала у Бугарској-Србији и промовисање могућности за фестивал туризма у Видину-Зајечару, 2) Обезбеђивање нове туристичке инфраструктуре у Зајечару, одговарајуће за фестивал туризма, 3) Побољшање извођења оркестара из Видина снабдевањем инструментима.

Пројектом су предвиђене следеће активности:

1. Пројект менаџмент

2. Информисање и маркетинг пројекта

3. Заједничка студија о могућностима за развој фестивала туризма у пограничном региону Бугарске и Србије

4. Развој заједничког туристичког производа за фестивал туризма Видин-Зајечар током целе године

5. Промоција заједничког туристичког производа

6. Изградња туристичке инфраструктуре у Зајечару

7. Набавка опреме за музичке оркестре у Видину

8. Организација омладинског кампа у новој туристичкој инфраструктуру у Зајечару

9. Одржавање уметничког фестивала "Таласи Дунава" у Видину

10. Промоција уметничког фестивала "Таласи Дунава" и организација школе екологије током фестивала

Циљне групе: Чланови пројектног тима, општински стручњаци у култури и туризму, локални ансамбли и оркестри, организатори културних догађаја; Учесници "Таласи Дунава", школе екологије и кампа за младе у Зајечару; Посетиоци "Таласа Дунава" и Гитаријаде; новинари, представници општина.

Трајање пројекта: 24 месеци (23.11.2016 – 22.11.2018)

Вредност уговора: 496 767,40 евра

ИПА фондови: 421 175,18 евра

Бугарско национално суфинансирање: 22 162,59 евра

Суфинансирање од стране Града Зајечара: 52 162,46 евра

Сопствени принос партнера 1 267,17 евра

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Град Зајечар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма


Уговор за грантове у оквиру програма Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 са партнерима Видин Општина и Града Зајечара потписан је 22.11.2016 година .

Општина Видин у својој улози као водећи партнер Грант уговора број РД-02-29-252/22.11.2016 за МА програм Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 реализује пројекат „ Превенција и ублажавање последица катастрофа узрокованих људским фактором у прекограничном региону Зајечар-Видин “ с реф. № CB.007.1.31.304. Пројектни партнер са српске стране је Град Зајечар.

Пројекат предвиђа улагања за набавку машина за одлагање отпада за потребе општина Видин и Града Зајечара. Овај пројекат доприноси смањењу ризика као што су суше, поплаве, шумски пожари, клизишта и загађења, као и њихово спречавање и побољшање административних капацитета у дужем временском периоду

Општи циљ пројекта је превенција и ублажавање последица непогода изазваних људским фактором у прекограничном региону Видин-Зајечар. Специфични циљеви пројекта су: 1) Куповина опреме за сакупљање отпада; 2) Демонстрација чишћења две депоније за сваког партнера са новом купљеном опремом; 3) Размена искустава за запослене у Видину; 4) Обука у области непогода у Зајечару. Пројекат је складу са Специфичним циљем бр. 3.1 "Заједничко управљање рузиком ".

Главни резултати и аутпути пројекта укључују активности које се односе на превенцију и ублажавање последица природних и људским фактором изазваних непогода у прекограничном региону, као и: набавку опреме за Видин, набавку опреме за Зајечар, демонстрацију чишћења две депоније у Видину, демонстрацију чишћења две депоније у Зајечару, размену искустава за запослене Града Зајечара у Видину; обуку за подизање капацитета у области превенције непогода изазваних људским фактором, израду детаљног истраживања о утицају дивљих депонија у прекограничном региону на територији општине Видин и града Зајечара.

Циљне групе: Грађани општине Видин - 65 727 и града Зајечара - 59461; Запослени у општини Видин - 180 и граду Зајечару - 183; Роми - 10, особе са посебним потребама -4;.

Трајање пројекта: 24 месеци (23.11.2016 – 22.11.2018)

Вредност уговора: 547 711,82 евро

ИПА фондови: 465 555,04 евро

Бугарско национално суфинансирање: 46 190,12 евро

Суфинансирање од стране Града Зајечара: 35 966,66 евро

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Град Зајечар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 16
  апр
  Славица Ђукић Дејановић у Зајечару

  Проф. др Славица Ђукић Дејановић je на симпозијуму „Цитодијагностика и куративни третман болести доњег репродуктивног тракта жена“ у Зајечару одржала предвање, односно представила Стратегију подстицања рађања.

  Више
 • 10
  апр
  33. Фестивал младих песника "Дани поезије"

  Установа Народно позориште Тимочке крајине –Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар расписује конкурс за учешће на 33. Фестивалу младих песника „Дани поезије“, који је отворен до среде, 25. априла.

  Више
 • 27
  мар
  Едвин Сугарев у Зајечару

  На састанку је било речи о међусобној сарадњи и положају припадника бугарске националне заједнице на територији Зајечара, али и многим заједничким пројектима Зајечарске и Видинске области чија је реализација уплану.

  Више
 • 27
  феб
  Одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Проглашена ванредна ситуација

  Данас, 27.фебруара, у 9 сати, градоначелник Зајечара Бошко Ничић прогласио је ванредну ситуацију на територији града Зајечара, осим за град и приградска насељена места: Велики Извор, Вражогрнац, Грљан, Звездан и Рготина.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.