Вести

Информације о реализацији Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија

Информације о реализацији Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија

Уговор за грантове у оквиру програма Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 са партнерима Град Зајечар и општине Видин потписан је 22.11.2016 године.

Град Зајечар у својој улози као водећи партнер Грант уговора број РД-02-29-261/22.11.2016 за МА програм Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 реализује пројекат „Развој конкурентних туристичких атракција за одржавање туристичког фестивала који ће допринети диверзификацији туристичког производа у региону Видин –Зајечар“ с реф. № CB007.1.11.207. Пројектни партнер са бугарске стране је општина Видин.

У оквиру пројекта биће израђена "Заједничка студија о могућностима за развој фестивала туризма у пограничном региону Бугарске и Србије" и "Заједнички туристички производ фестивал туризма у Видину/Зајечару током целе године". Нова туристичка инфраструктура биће изграђена у Зајечару, као и набажка опреме за организацију уметничког фестивала "Таласи Дунава" у Видину. Фестивал туризма биће промовисан кроз организовање школе екологије и омладинског кампа, као и кроз бројне промотивне материјале, као што су 30-мин промотивни филмови и џепни водичи.

Општи циљ пројекта је подршка развоју конкурентних туристичких атракција кроз промоцију и развој туристичког фестивала. Специфични циљеви пројекта су: 1) Истраживање фестивала у Бугарској-Србији и промовисање могућности за фестивал туризма у Видину-Зајечару, 2) Обезбеђивање нове туристичке инфраструктуре у Зајечару, одговарајуће за фестивал туризма, 3) Побољшање извођења оркестара из Видина снабдевањем инструментима.

Пројектом су предвиђене следеће активности:

1. Пројект менаџмент

2. Информисање и маркетинг пројекта

3. Заједничка студија о могућностима за развој фестивала туризма у пограничном региону Бугарске и Србије

4. Развој заједничког туристичког производа за фестивал туризма Видин-Зајечар током целе године

5. Промоција заједничког туристичког производа

6. Изградња туристичке инфраструктуре у Зајечару

7. Набавка опреме за музичке оркестре у Видину

8. Организација омладинског кампа у новој туристичкој инфраструктуру у Зајечару

9. Одржавање уметничког фестивала "Таласи Дунава" у Видину

10. Промоција уметничког фестивала "Таласи Дунава" и организација школе екологије током фестивала

Циљне групе: Чланови пројектног тима, општински стручњаци у култури и туризму, локални ансамбли и оркестри, организатори културних догађаја; Учесници "Таласи Дунава", школе екологије и кампа за младе у Зајечару; Посетиоци "Таласа Дунава" и Гитаријаде; новинари, представници општина.

Трајање пројекта: 24 месеци (23.11.2016 – 22.11.2018)

Вредност уговора: 496 767,40 евра

ИПА фондови: 421 175,18 евра

Бугарско национално суфинансирање: 22 162,59 евра

Суфинансирање од стране Града Зајечара: 52 162,46 евра

Сопствени принос партнера 1 267,17 евра

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Град Зајечар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма


Уговор за грантове у оквиру програма Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 са партнерима Видин Општина и Града Зајечара потписан је 22.11.2016 година .

Општина Видин у својој улози као водећи партнер Грант уговора број РД-02-29-252/22.11.2016 за МА програм Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020 реализује пројекат „ Превенција и ублажавање последица катастрофа узрокованих људским фактором у прекограничном региону Зајечар-Видин “ с реф. № CB.007.1.31.304. Пројектни партнер са српске стране је Град Зајечар.

Пројекат предвиђа улагања за набавку машина за одлагање отпада за потребе општина Видин и Града Зајечара. Овај пројекат доприноси смањењу ризика као што су суше, поплаве, шумски пожари, клизишта и загађења, као и њихово спречавање и побољшање административних капацитета у дужем временском периоду

Општи циљ пројекта је превенција и ублажавање последица непогода изазваних људским фактором у прекограничном региону Видин-Зајечар. Специфични циљеви пројекта су: 1) Куповина опреме за сакупљање отпада; 2) Демонстрација чишћења две депоније за сваког партнера са новом купљеном опремом; 3) Размена искустава за запослене у Видину; 4) Обука у области непогода у Зајечару. Пројекат је складу са Специфичним циљем бр. 3.1 "Заједничко управљање рузиком ".

Главни резултати и аутпути пројекта укључују активности које се односе на превенцију и ублажавање последица природних и људским фактором изазваних непогода у прекограничном региону, као и: набавку опреме за Видин, набавку опреме за Зајечар, демонстрацију чишћења две депоније у Видину, демонстрацију чишћења две депоније у Зајечару, размену искустава за запослене Града Зајечара у Видину; обуку за подизање капацитета у области превенције непогода изазваних људским фактором, израду детаљног истраживања о утицају дивљих депонија у прекограничном региону на територији општине Видин и града Зајечара.

Циљне групе: Грађани општине Видин - 65 727 и града Зајечара - 59461; Запослени у општини Видин - 180 и граду Зајечару - 183; Роми - 10, особе са посебним потребама -4;.

Трајање пројекта: 24 месеци (23.11.2016 – 22.11.2018)

Вредност уговора: 547 711,82 евро

ИПА фондови: 465 555,04 евро

Бугарско национално суфинансирање: 46 190,12 евро

Суфинансирање од стране Града Зајечара: 35 966,66 евро

Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Ова публикација је направљена уз помоћ средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија под бројем CCI No 2014TC16I5CB007. Јединствено одговорно лице за садржај ове публикације је Град Зајечар и ни на који начин не може бити тумачен као став Европске уније или Управљачког тела програма.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.