Вести

Обележена годишњица смрти Николе Пашића

Обележена годишњица смрти Николе Пашића

Из Зајечара је потекло, или у њему живело и радило више знаменитих личности важних за Србију и свет, а најзначајнија је Никола Пашић, за многе највећи српски политичар и државник. На дан његове смрти, 10. децембра 1926. године, венце на споменик великом суграђанину положиле су делегације Града Зајечара и Удружења бораца и потомака ратника, предвођене замеником градоначелника др Мирком Николићем и помоћницом за социјална питања Драганом Томић Бешир.

Како је том приликом истакнуто, током пет деценија свог политичког деловања Пашић је био министар или председник влада у време обе српске династије и учествовао у стварању Југославије. Његов живот и рад предмет су научних истраживања, посебно око Тимочке буне, чија 130 годишњица се обележава ових дана. Споменик у центру Зајечара налази се у непосредној близини места где је била Пашићева родна кућа, а трг на коме је постављен носи име славног државника.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.