Вести

У Зајечару још 45 позитивних лица на корона вирус: Преминуле две особе

У Зајечару још 45 позитивних лица на корона вирус: Преминуле две особе

На основу 170 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још четрдесетпет (45) covid-19 позитивних особа ( 26,5% од броја тестираних).

Двадесет (20) новоинфицираних особа је женског пола и двадесетпет (25) мушког пола старости од 7 до 91 година живота.

На осам контролних тестирања нема covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 35.190 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 6.889 грађана Зајечара (3.564 женског и 3.325 мушког пола).

Од овог броја код 6.202 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештено је четрдесетдевет (49) инфицираних особа ( 4 пријема , 0 отпуста ) од чега је двадесетдевет (29) пацијената на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу има још 1 слободно место.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је осамнаест (18) covid-19 инфицираних особа ( 2 пријема и 1 отпуст) којима је неопхода хоспитализација а два (2) пацијента су на кисеоничкој подршци.

На овом одељењу остало је још 2 слободна места за хоспитализацију covid позитивних особа.

Нажалост, на Инфективном одељењу имали смо један (1) и на Одељењу продужене неге и лечења један (1) смртни случај, у последњих 24 h, а као последицу инфекције вирусом covid-19.

Једна особа транспортована је на даље лечење у вишу установу.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% вакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе (40) са % највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 48.699 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.663 грађана (50,27% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.646 грађана (48,01% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 4.390 грађана (9,74%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.