Вести

Настављамо подршку пољопривреди: Потписани уговори са сточарима и пчеларима

Настављамо подршку пољопривреди: Потписани уговори са сточарима и пчеларима

У великој сали Скупштине града потписани су уговори о додели подстицајних средстава у области сточарства и пчеларства за 37 пољопривредника са територије Зајечара, а за ове намене обезбеђена су средства у износу од 2,7 милиона динара.

Присутне је поздравио градоначелник Зајечара Бошко Ничић и истакао да ће локална самоуправа наставити да помаже и подржава пољопривреднике.

-Са чланом Градског већа у Зајечару Весном Станковић и њеним тимом, знатно су побољшани услови за пољопривреднике и субвенције које добијају и усмеравања пољопривредника кроз едукацију. Локална самоуправа ће и у наредном периоду обезбедити услове чак и за пласман производа на територији Србије, а и на већа тржишта која се отварају путем међународних споразума. У зајечарским селима у којима сам био говорио сам да морамо да почнемо да стварамо брендове села. Наша Туристичка организација почела је да организује сајмове на којима се пласирају управо ти производи. Надам се да ћемо да наставимо овакву сарадњу на добробит свих пољопривредника и сигуран сам да ће у наредним годима и путна инфраструктура бити решена, а такође и депоније, канализациона мрежа у селима, најавио је Ничић и додао да се нада да ће се повећати број људи који конкуришу за средства.

-Већ неколико година уназад фокусирани смо пре свега на повећање капацитета појединачних газдинстава, а планирамо да се у наредном циклусу бавимо и инфраструктурним улагањима да бисмо мотивисали младе људе да остану на селу. То се не може урадити само повећањем капацитета газдинства, већ је неопходно и побољшање услова за живот на селу, рекла је Весна Станковић градски већник за пољопривреду. Према речима Весне Станковић све је више младих људи који аплицирају за пољопривредне субвенције.

-Желим да истакнем да се по конкурсима све више јављају млади људи, што значи да смо успели да их анимирамо да улажу и да се баве пољопривредном производњом. То показује да имају мотива и да постоје приходи ако се ради, рекла је Станковић и додала:

-Наравно да је дошло до депопулације села, али уопште у Србији је то проблем, а чим ми имамо смањење броја становништва у селима, имамо и смањење сточног фонда. Наш је задатак да анимирамо младе људе, да се увећава сточни фонд, као и да се утиче на побољшање услова живота у руралним срединама, јер то јако утиче на опредељивање младих људи да остану на селу.

И заменик градоначелника Зајечара Владимир Виденовић поздравио је пољопривредне произвођаче и нагласио да у Зајечару постоји Институт који ради разне анализе производа и да то пољопривредници треба да искористе, како би могли да пласирају своје финалне производе на тржиште.

Град Зајечар овим средствима субвенционише набавку квалитетних уматичених грла говеда, оваца и коза, као и набавку опреме за мужу и пчеларство. Поред ових уговора, по први пут су потписани и уговори са три газдинства која се баве руралним туризмом. На овај начин кроз кроз подршку непољопривредним активностима на селу утичемо на развој туризма у руралним подручјима, а циљ овог конкурса био је подршка домаћинствима са села да кроз рурални туризам обезбеде додатне приходе.

У поступку обраде је кокурс за набавку нове прикључне механизације и опреме за пољопривреду и конкурс у области воћарства, као и за регресирање осигурања у пољопривреди. Реализована је и подршка пољопривредним удружењима кроз коју је одобрено укупно 421.000 динара за набавку опреме за сушење воћа удружењу воћара „Зајечарско воће“ и за подршку Друштву пчелара „Тимок“.

Председник Удружења "Зајечарско воће" Миодраг Стошић захвалио се локалној самоуправи на субвенцијама, јер ће ове године ово Удружење набавити сушару капацитета 230 килограма.

Михајло Жикић саветодавац за воћарство и виноградарство ПССС "Агрознање“ Зајечар рекао је да стручна служба добро сарађује са локалном самоуправом а све у интересу пољопривредника.

У последњих пет година град Зајечар је из буџета уложио око 66 милиона динара за пољопривреду, а уговори о субвенцијама потписани су са око хиљаду пољопривредника.

У наредном периоду предстоји потписивање уговора у оквиру конкурса за набавку нове прикључне механизације, конкурса за воћарство и конкурса за регресирање осигурања.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.